Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Jeugd blust branden in Denekamp

41 22 dinkelland denekamp jeugdbrandweer
Jeugdbrandweer Denekamp aan het trainen
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - Brandjes blussen, reanimatie, veiligheidsnormen: de leden van Jeugdbrandweer Denekamp draaien er hun hand niet voor om. Elke woensdagavond wordt er geoefend.


Jeugdbrandweer Denekamp blijkt in unieke post in Nederland; hier wordt namelijk een pilot nieuwe lesstof gedraaid. “Als brandweer Twente, waar Denekamp een onderdeel van is, oefenen we samen met Limburg-Noord deze nieuwe lesstof met de jeugdleden”, vertelt bevelvoerder Ruud Leusekamp. “Dat betekent dat jeugdleden al de lesstof krijgen die brandweermensen in de opleiding krijgen. Daarmee kunnen ze in de toekomst vrijstelling krijgen voor de opleiding tot echte brandweerman of vrouw. Heel vooruitstrevend dus.”

'Mooie mix van jongens en meiden'

Twaalf actieve jeugdleden telt de jeugdbrandweer Denekamp. “Een mooie mix tussen jongens en meiden. Daarmee zitten we ook aan de maximum groepsgrootte. Jongeren kunnen er van hun 11e tot hun 18e jaar bij en dat betekent dat we elk jaar afscheid nemen van een aantal leden en nieuwe instroom kunnen hebben.”

Bedrijfsbrandje

Elke woensdag wordt er geoefend. Deze woensdag stond een inzetoefening op het programma. Dat betekent dat er een brandje in scène is gezet bij, in dit geval, een bedrijf. En dat moet de jeugd zien op te lossen en te blussen. Het is een oefening, er mogen dingetjes fout gaan. Als ze elke week een beetje leren hebben ze op hun 18e een mooie basis voor de brandweer.”

Het doel is om een soort kweekvijver te hebben voor de vrijwillige of beroepsbrandweer, vertelt Leusekamp. “We willen de jongeren een beetje enthousiast maken voor het brandweervak en hen de basiskennis meegeven. Ze leren niet alleen over het brandweervak, zij zijn ook veiligheidsambassadeurs. Ze leren ook reanimatie, AED, en hebben kennis over brandverloop. Als ze met hun maten in een keet of een andere ruimte zitten,kunnen ze hen attent maken op brandveiligheid.”

Leusekamp zelf werd hij in het jaar 2000, bij de oprichting van de jeugdbrandweer, meteen jeugdlid. Na de jeugdbrandweer ging hij zo’n 15 jaar geleden over naar de vrijwilliger brandweer in Denekamp. “Je ziet dat een jeugdbrandweer zin heeft; hier in Denekamp bestaat de helft van het huidige korps uit oud-jeugdleden.”
De 16-jarige Guus zit inmiddels zes jaar bij de jeugdbrandweer. Na een brand bij het huis van zijn open en oma nam hij op een woensdagavond een kijkje in de kazerne; het leek hem wel wat. “Leuke oefeningen en er zitten ook nog een paar kameraden bij.” Over twee jaar is hij vast van plan om door te stromen naar de vrijwillige brandweer. “Zeker weten”, zegt hij.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.