Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Losser

Eerste deel vernieuwde Dinkeldal open

41 22 losser opening dinkel
Het bestuur bij de officiële opening Dinkelproject Losser-Gronau
Beeld: Twente FM

LOSSER - Het eerste deel van het vernieuwde Dinkeldal, Dinkelproject Losser-Gronau, is officieel geopend. Meer ruimte voor water door de aangelegde meanders in de Dinkel, de natuurvriendelijker oevers en de aanleg van paden, vlonders en bruggen maken dit gebied tot prachtig stukje natuur waar zowel inwoners en als toeristen wandelend en fietsend van kunnen genieten.


Al voor de officiële opening wisten bezoekers het vernieuwde Dinkeldal te vinden. Nettie Aarnink, dagelijks bestuurslid van Waterschap Vechtstromen, en Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde landbouw Provincie Overijssel, zijn allebei betrokken bij dit project. Voor hen was het een bijzondere dag. “We hebben hier een combinatie gemaakt van natuurontwikkeling, waterveiligheid en recreatie”, vertelt Nettie Aarnink, dagelijks bestuurslid van Waterschap Vechtstromen.

Dood hout: veel vissen

Zo werden uit de Dinkel stenen gehaald en is er dood hout ingebracht, om de natuurlijke processen te stimuleren. ”Dat werd eerder al bij een zijarm van de Vecht gedaan. “Een jaar na het aanbrengen van het dode hout krioelde het van de vissen. Het is gewoon een manier om de natuurontwikkeling op gang te brengen.” En dat heeft weer te maken met de Europese Kaderrichtlijn Water; deze richtlijn bepaalt dat de wateren in 2027 een goed leefgebied moeten vormen voor de planten en dieren die er thuishoren.
Bij de herinrichting van de vier kilometer Dinkeldal is ook rekening gehouden met het klimaat. “Zoeken naar de balans tussen wateroverlast en droogte.”

Tijdens de officiële opening werdt met bestuurders en betrokkenen werd terug- én vooruitgeblikt. Er is nog maar een stukje Dinkel aangepakt, en er ligt nog een heel stroomgebied. “Dat pakken we straks langzamerhand aan”, zegt Aarnink.
Teruggeblikt werd ook op de samenwerking met Duitsland. “In Gronau was geen ruimte om een project te realiseren in de Kaderrichtlijn Water. Duitsland heeft daarom geïnvesteerd in een Kaderrichtlijn waterproject aan de Nederlandse kant. Hoe mooi is dat.”

De Provincie Overijssel was binnen het project met name betrokken met de natuuropgave, Natura 2000, die hier speelt. “Het gaat vooral om graslanden te realiseren die een bepaalde natuurwaarde hebben en daarmee het goede te doen voor de biodiversiteit”, vertelt Gert Harm ten Bolscher. “Daar zit ook een andere kant aan: boeren raken gronden kwijt. Dat is ook een element dat hier een rol speelt en dat zijn zaken waar we echt oog voor moeten hebben. Zorgen dat we met elkaar in gesprek zijn en hoe kun je met elkaar op zoek naar een goede oplossing. Met elkaar kom je er wel uit, maar dat kost best wel moeite. Dat heeft hier ook echt gespeeld.”

Lovend is Ten Bolscher over de vele manier van samenwerking binnen dit project. “Er moeten meerdere opgaven bij elkaar gebracht worden. Dit project is een mooi voorbeeld voor heel Overijssel van hoe je met elkaar optrekt, ook met onze Duitse buren, en er met elkaar de schouders onder zet. Het gebied moet zich nog even wat vormen, maar ik ben ervan overtuigd dat hier straks een ontzettend mooi gebied ligt, dat bijdraagt aan de kwaliteit van de hele omgeving.”

Bekijk ook deze video terug over de werkzaamheden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.