Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Begroting Oldenzaal: Gezonde financiële basis in onzekere tijden

Oldenzaal gemeentehuis betonmuur
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Het college van Burgemeester & Wethouders van Oldenzaal heeft een begroting gemaakt voor de jaren 2023-2026. Hieruit blijkt dat de financiële basis van Oldenzaal gezond is.


Het college doet in deze begroting geen nieuwe investeringsvoorstellen, zodat er ruimte is voor de invulling van de ambities van de gemeenteraad. Het college zal dan ook voorstellen om waar nodig de begroting bij te stellen. Het college stelt in deze begroting wel voor om geld apart te zetten om de stijgende bouwkosten en energieprijzen op te kunnen vangen.

Vereenvoudiging belasting
De raad heeft in 2021 gevraagd om een vereenvoudiging van de gemeentelijke belastingen.

In deze begroting is dit doorgevoerd. De hondenbelasting is afgeschaft, net als de precario. Dit wordt via de OZB gecompenseerd. Een gemiddeld huishouden in Oldenzaal zal hierdoor, in combinatie met de reguliere inflatiecorrectie, een stijging van de gemeentelijke lasten (OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing samen) ervaren van 20 euro per jaar.

Ruimte voor ambities van de gemeenteraad
In deze begroting zijn voornamelijk onvermijdbare en wettelijk verplichte zaken opgenomen, zoals de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. Daarnaast is, zoals eerder besloten, geld gereserveerd voor de nieuwe investeringsagenda van de Twente Board, het opstellen van een nieuwe Stadsvisie, de ontwikkeling van Studio 15, erfgoedhuis Michgorius, de website voor het Sociaal Plein Oldenzaal en het inrichten van een vergader locatie met audiovisuele middelen om verschillende vergaderingen ook digitaal toegankelijk te kunnen maken.

Door geen aanvullende, nieuwe voorstellen te doen, blijft er ruimte in de begroting om invulling te geven aan de ambities van de raad.

Risico’s in onzekere tijden
De actuele economische ramingen worden sterk bepaald door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Het belangrijkste economische gevolg is op dit moment voor Nederland een nog hogere energieprijs. De inflatie slaat dit jaar een gat in de koopkracht en de energiekosten pakken zeer verschillend uit voor verschillende huishoudens en sectoren. Met alle gevolgen van dien. De gemeente ondersteunt waar mogelijk. Samen met partners zet de gemeente in op het bieden van passende hulp op de plekken waar dit het hardst nodig is. Inwoners kunnen met hun vragen terecht bij het Sociaal Plein Oldenzaal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.