Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

NAM wil toch weer afvalwater in Twentse bodem pompen

Cda20injectie
CDA wil dat NAM per direct stopt met injecteren
Beeld: Twente FM

TWENTE - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) blijkt geen boodschap te hebben aan het verzoek van staatssecretaris Hans Vijlbrief, die in september vroeg om de injectie van afvalwater in Twente niet meer op te starten. De NAM wil volgend jaar afvalwater in de Twentse bodem pompen.


Op de website mijnbouwvergunningen.nl geeft de NAM de details van een stapsgewijze overgang van de injectie van afvalwater naar Drenthe. Uit dat overzicht blijkt dat de NAM het hele jaar 2023 wil gebruiken om over te stappen naar Drenthe. In de tussentijd wil het bedrijf dan nog steeds afvalwater in Twente blijven weg pompen.

Dat de NAM deze plannen heeft, is opmerkelijk. Al in september vroeg staatssecretaris Vijlbrief het bedrijf om de afvalwaterinjectie in Twente niet meer op te starten.

De NAM heeft destijds met dat verzoek ingestemd, maar blijkt daar nu van terug te komen. Vijlbrief zei toen: "Het is goed dat de omwonenden nu duidelijkheid hebben. Er wordt dit jaar niet meer opgestart en het doel blijft dat er ook daarna geen injectie in Twente meer plaatsvindt.”

Injecteren in Twente zolang Drenthe niet op orde is

De aardoliemaatschappij wil een 'gefaseerde transitie van Twente naar Drenthe'. Daarvoor is een stappenplan gemaakt en daaruit blijkt dat de NAM wil blijven injecteren in Twente, zolang de bouw van nieuwe injectieputten in Drenthe niet is afgerond.

Bovendien zijn in Drenthe nog niet de benodigde vergunningen aangevraagd. Volgens dat stappenplan kan het nog zeker tot eind 2023 duren voordat de installaties in Drenthe klaar zijn.

Opmerkelijk is dat de NAM in Twente wil blijven injecteren terwijl er geen back-up is. Na onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is nog maar een beperkt aantal injectieputten betrouwbaar genoeg. SodM wil dat er een back-up-injectieput is voordat de NAM weer verder gaat, maar die back-up is er niet.

(Artikel in samenwerking met onze mediapartner RTV Oost).
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.