Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Oplossingen woonwijken aardgasvrij maken zijn beperkt

14 gasvalve
Gasvalve.
Beeld: Twente FM

TWENTE - De mogelijkheden om wijken met collectieve oplossingen aardgasvrij te maken, zijn beperkt.


Dat is de belangrijkste conclusie die kan worden getrokken uit de onderzoeken die de afgelopen jaren in zeven Twentse wijken zijn gedaan. Het gaat om de wijken en dorpen Tilligte en Weerselo in Dinkelland, Beuningen en Losser-West in Losser, De Thij in Oldenzaal, Harbrinkhoek Mariaparochie en Manderveen in Tubbergen. Uit de onderzoeken is naar voren gekomen dat woningen en ‘de situatie achter de voordeur’ zo divers zijn, dat voor vrijwel elke woning maatwerk nodig is.

Een collectieve grootschalige warmte-infrastructuur (warmtenet) ligt, met uitzondering van de wijk De Thij in Oldenzaal, vaak niet directvoor de hand.

Dit heeft te maken met het ontbreken van een warmtebron of door een te lage dichtheid qua afnemers. Wanneer woningen relatief ver uit elkaar liggen, is de aanleg van een netwerk kostbaar.

De focus in de meeste wijken zal van ‘wijkgericht’ naar meer ‘woninggericht’ verlegd worden. De rol van de gemeente is dan vooral om inwoners van de aangewezen wijken zo goed mogelijk te informeren, te adviseren in hun keuzetraject en te faciliteren.

Het college van de gemeente Losser wees dinsdag Beuningen en Losser-west aan als gebieden waarvoor het streven is om in 2030 aardgasvrij te worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.