De Losserse gemeenteraad gaf eerder groen licht voor realisatie van een zonnepark aan de Drielandweg in Overdinkel. Het bedrijf Kronos Solar, dat het zonnepark aanlegde, moest daarvoor een maatschappelijke tegenprestatie verrichten. “Aanleg van groen, de aanleg van een uitkijkheuvel, en er moesten mogelijkheden zijn voor inwoners om mee te doen”, somt wethouder Jaimi van Essen op. “Dat meedoen vertaalt zich in obligaties die inwoners van de gemeente Losser kunnen kopen bij Kronos. Op die manier kunnen ze financieel profiteren van het zonnepark.”
Vanaf 25 euro
Inwoners kunnen meedoen vanaf 25 euro. Van Essen: “Het is aan de inwoners zelf om te bepalen of ze dat willen en zo ja, hoeveel obligaties ze willen. De bedoeling is dat deelname heel toegankelijk wordt aangeboden, zodat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen. En daar profiteert de hele gemeente ook van, in die zin dat we duurzame stroom voor onze gemeente hebben.”
Kronos Solar heeft het zonnepark aangelegd en heeft ook de verplichting om inwoners van Losser mee te laten doen, benadrukt Van Essen.
"Het bedrijf legt uit hoe het werkt, wat de rendementen zijn, wat de risico’s zijn, hoeveel je mee kunt doen en wat je kunt verwachten. Zodat mensen echt inzicht krijgen of het al dan niet iets voor hen is. Er kan bijna één miljoen euro in het park gestopt worden door inwoners via deze laagdrempelige manier.”
Van Essen hoopt dat zoveel mogelijk inwoners hiervoor geënthousiasmeerd kunnen worden.
Grootste zonnepark Noordoost Twente
De wethouder vindt het ook mooi dat het park in Overdinkel het eerste grootschalige zonnepark van Noordoost Twente is. “De eerste van deze omvang, bijna 21 hectare. Dit is heel belangrijk, maar we zijn er nog niet. We willen dat heel Losser op groene stroom kan functioneren.”
Goede uitleg
Paul Elferink woont aan de Drielandweg, aan het begin. Hij loopt met enige regelmaat een rondje langs het veld en kijkt of er niets onrechtmatigs is gebeurd en hoe het er met de beplanting voorstaat. “In het begin krijg je opmerkingen over het gebruik hiervoor van kostbare landbouwgrond, overlast, aantasting in het landschap. Totdat duidelijk wordt hoe zonnepark ingericht wordt, en dat de eigenaar van de grond, de landbouwer, een stuk grond heeft liggen dat qua kwaliteit niet zo geweldig is en waar hij een ander verdienmodel in ziet. Als mensen dat weten, wordt de weerstand steeds minder”, aldus Elferink.
“Een goede uitleg neemt ook veel tegenstand weg. Ik kan natuurlijk niet voor iedere bewoner spreken, maar ik denk dat de merendeel het er nu wel mee eens is en ook ziet dat dit moet, dat dit nodig is. Elke keer zeggen ‘niet bij mij’ werkt helaas niet.”