Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

“Boeren kunnen veel meer dan ze zelf denken”

Portretfoto Tom Gerard
Tom Ploeger en melkveehouder Gerard Spekhorst
Beeld: Twente FM

DEURNINGNEN - Voormalig melkveehouder Gerard Spekhorst uit Deurningen beëindigde in 2017 om medische redenen zijn melkveebedrijf.


Een moeilijk proces dat hij inmiddels een plek heeft kunnen geven. Nu zet hij zijn ervaring in om samen met Tom Ploeger collega-boeren te begeleiden op weg naar een nieuwe toekomst.

De toekomst is momenteel voor veel boeren onzeker. Bij veel boeren leeft de vraag of het bedrijf nog wel mag blijven bestaan. Ook gaan boeren op zoek naar nevenactiviteiten om financiële risico’s te spreiden. Gerard Spekhorst weet als geen ander wat een worsteling dit kan zijn. “Ik weet niet beter dan dat ik boer wilde worden. Toen dat niet meer ging, had ik geen idee wat voor werk ik zou willen doen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gesolliciteerd, dus ook nog nooit een CV gemaakt. En wat zet je daar dan op als je ‘alleen maar boer’ bent geweest. Veel boeren herkennen dat. Ze zijn zich niet bewust van de brede rugzak die ze hebben aan kennis en ervaring. Ze zijn ondernemer, harde werkers, stressbestendig en kunnen plannen en aansturen”, somt Spekhorst op.

Een werkplek die past bij boerencompetenties
In zijn zoektocht naar een nieuwe werkplek kwam hij in contact met Tom Ploeger die er zijn missie van heeft gemaakt om al die onvermoede boerentalenten boven tafel te krijgen. Dat sprak Spekhorst zo aan dat hij nu zelf zijn ervaring in zet om collega’s te begeleiden naar een passende nieuwe werkplek. Dat doen de heren onder de vlag van BoerenTalent. “Boeren hebben veel meer in hun mars dan ze zelf vaak denken.”, vult Ploeger aan. “Er zijn altijd mogelijkheden als boeren als beroep om wat voor reden dan ook niet meer gaat. Soms heb je een zetje nodig om verder te kijken dan wat je tot nu toe gedaan hebt en vertrouwen in wat je kunt. Dat is wat wij met BoerenTalent doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.