Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Column: Omzien op Prinsjesdag

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

Column ( door Bouwien Rutten) Omzien op Prinsjesdag


Welke hoedjes en kleding dragen de dames op Prinsjesdag in Den Haag? Het is altijd weer een verrassing.

Toch keek ik dit jaar met wat weerzin naar alle outfits die voorbij kwamen. Het voelde ongemakkelijk, de pracht en praal. Wetende dat veel Nederlanders de aankomende winter echt op een (koud) houtje gaan bijten, hoorde deze verkleedpartij dit jaar niet bij de politieke boodschap. Alhoewel Maxima al gekleed was op een barre winter. Zou men in het paleis ook aan energiebesparing doen?

Voorspelbaar dat Caroline van der Plas tijdens Prinsjesdag een boerenstatement maakte met haar kleding. Benieuwder was ik naar het andere vrouwelijke Overijsselse Tweede Kamerlid, Hilde Palland- Mulder uit Kampen. Tot heden heeft ze mij nog nooit teleurgesteld op Prinsjesdag. Ze geeft ieder jaar met haar kleding een boodschap mee. Dit jaar heeft ze mij volledig ingepakt.
Helaas pas nadat ik haar foto tegen kwam op LinkedIn, haar outfit miste in de Twentse media. Geen RTV oost die haar prominent in beeld bracht, ook de Tubantia wist ze niet te bereiken.
Terwijl haar tenue, ontworpen door Ilse Kalter-Blankvoort uit IJsselmuiden, volledig de tijdsgeste aanvoelde. “Hilde heeft het begrepen” was mijn eerste gedachte toen ik haar jurk zag. Het verhaal wat erbij stond klopte volledig met het beeld wat ze opriep.

Toelichting: de jurk staat in het teken van de Moderne devotie. Een beweging eind 14e eeuw die staat voor soberheid, ten dienste staan van de gemeenschap en omzien naar elkaar. Hoe toepasselijk!

Helaas kwam ik gelijke tijd ook tot de conclusie dat juist deze aspecten niet voelbaar waren tijdens het voorlezen van de troonrede door de Koning en de presentatie van de kabinetsplannen voor het aankomend jaar. Wat ongelooflijk jammer. Nu is dat ook moeilijk als empathisch vermogen niet direct het sterkste punt van onze Koning is en je alleen al van het kijken naar de Minister van Financiën het ijskoud krijgt.

Maar dan Amalia! Een prinses waarbij het gevoel van haar gezicht af te lezen is. Ze hoefde niets te zeggen, er alleen maar zijn is voor nu voldoende. Haar uitstraling geeft hoop voor een toekomst waarin gevoel en empathie naar de inwoners van Nederland een grote rol mogen spelen. Een toekomst waarin het vertrouwen in de politiek hopelijk weer toeneemt. Door bewezen resultaten, het nakomen van afspraken en vooral een oprecht gevoel van interesse en respect naar de burger.

De aankomende dagen volgen de Algemene Politieke Beschouwingen. Alle fractievoorzitters komen aan het woord. Helaas geen Hilde. Maar 1 ding weet ik wel, haar statement geeft duidelijk aan dat ze inhoudelijk snapt waar het over gaat. Hopelijk geeft ze haar fractievoorzitter het nodige mee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.