Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Op de fiets naar school is vaak korter dan met de auto

Verkeersbord fiets
verkeersbord_fiets
Beeld: Twente FM

TWENTE - In 2021 lag de dichtstbijzijnde middelbare school op gemiddeld 2,3 kilometer fietsen. Dat is bijna vier keer zo ver als de fietsafstand naar de dichtstbijzijnde basisschool (0,6 kilometer).Op de fiets naar school is vaak korter dan met de auto


Gemiddeld was de afstand tot basis- en middelbare scholen op de fiets iets kleiner dan de afstand met de auto. In 8 op de 10 gemeenten was de fietsafstand naar een middelbare school korter dan die voor de auto.

In 2021 woonden Nederlanders op gemiddeld 0,6 kilometer fietsen van de dichtstbijzijnde basisschool. Uiteraard hoeft dit niet de school te zijn waar mensen hun kind ook daadwerkelijk inschrijven. Gemiddeld waren er 12 basisscholen binnen een afstand van drie kilometer fietsen.

Ruim 4 middelbare scholen binnen drie kilometer
Scholen in het voortgezet onderwijs liggen doorgaans wat verder verspreid dan basisscholen: in 2021 was de fietsafstand tot de dichtstbijzijnde middelbare school 2,3 kilometer. Binnen een afstand van drie kilometer fietsen lagen gemiddeld 4,3 middelbare scholen. Fietsafstand tot dichtstbijzijnde school in voortgezet onderwijs, 2021.

In cijfers:
Dinkelland: 4,6 kilometer
Losser: 2,4 kilometer
Oldenzaal: 1,0 kilometer
Tubbergen: 2,6 kilometer
Wierden: 2,5 kilometer

Gemiddeld voor heel Nederland was in 2021 de afstand naar een school in het basisonderwijs op de fiets 0,1 kilometer kleiner dan met de auto. In 50 procent van de gemeenten was de afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool met de fiets wat kleiner dan met de auto.

Voortgezet onderwijs
Bij het voortgezet onderwijs zijn de verschillen tussen auto en fiets groter: in 2021 was de gemiddelde fietsroute 0,2 kilometer korter dan een rit met de auto. In 81 procent van de gemeenten waren de fietsroutes tot de dichtstbijzijnde middelbare school korter dan de autoroutes.

Reisvoordeel voor fiets ten opzichte van auto
In Dinkelland, Losser en Oldenzaal was het voordeel er niet: 0,0 kilometer. In Oldenzaal was het voordeel 0,1 kilometer en in Wierden 0,2 kilometer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.