Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Kinderen brengen Tachtigjarige Oorlog tot leven

22 37 oldenzaal 8020jaar20bezet20 20schermen
Basischoolkinderen leren schermen vanwegen 80 jaar bezet Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Om kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis van Oldenzaal zijn er verschillende educatieve activiteiten georganiseerd, waaronder schermen. “Hoe leuk is het om te weten wat er tijdens de Tachtigjarige Oorlog onder je eigen voeten is gebeurd”, aldus Daniella van der Stelt, Stichting Oldenzaalse Musea.

Tijdens het schermen leren kinderen over de Tachtigjarige Oorlog en de wapens die er gebruikt werden, waaronder de rapier (zwaard). Het gebruik van de rapier heeft zich ontwikkeld tot de schermsport.

“Kinderen hebben deze sport nog nooit gedaan en het is natuurlijk prachtig als ze zo’n wapen in handen hebben”, vertelt schermdocent George Derop.

Beleg van Oldenzaal

“Nederland werd 450 jaar geleden geboren dat is de start van de Tachtigjarige Oorlog, daarom is er een Nationale Herdenking”, vertelt van der Stelt. Oldenzaal heeft een rijke geschiedenis rondom de Tachtigjarige Oorlog en doet daarom mee aan dit nationaal herdenkingsjaar.

De stad is zeven keer belegerd geweest en daarmee de meest belegerde stad van Nederland tijdens deze oorlog. Oldenzaal speelde een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden en dit wordt groots gevierd tijdens het Beleg van Oldenzaal zaterdag 17 september.

Oldenzaal staat dan in teken van de Tachtigjarige Oorlog. In de stad komt de geschiedenis tot leven, door middel van workshops, theater en demonstraties.
Kijk hier hoe de kinderen les krijgen in schermen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.