Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Vogels en salamanders op nieuwe Manderheide

22 37 tubbergen mander 20manderheide
Rick Staudt bij Manderheide aan het begin van fase 1
Beeld: Twente FM

MANDER - Jonge heideplantjes, oorspronkelijke vegetatie, vogels en salamanders verschijnen op de vernieuwde Manderheide. De tweede fase van herstel van de vroegere natuur is inmiddels gestart.


Twee jaar geleden begonnen de werkzaamheden op de Manderheide. Het resultaat is nu al te zien: de groei van jonge heideplantjes en vogels en hagedissen die de nieuwe heide weten te vinden.

Verwijderen dunnere struiklaag

Het tweede deel van de werkzaamheden is deze maand, september 2022, begonnen. “Een deel van het hout wordt gekapt. Het gaat dan om de onderbegroeiing van de bomen en de wat lagere struiken. Ook een deel van de strooisellaag, het pak gevallen blad, wordt verwijderd”, vertelt terreinbeheerder Rick Staudt.
De kraan is deze dagen bezig met het verwijderen van de dunnere struiklaag, struiken en kleine bomen tot vier, vijf meter hoog. Is die struiklaag weg, dan wordt gekeken welke bomen nog weg moeten en welke blijven staan.
De planning is de tweede fase voor de jaarwisseling klaar te hebben. “We zitten ook met terreinomstandigheden. Nu is het droog. Voor de natuur is dat desastreus, want het is allemaal hartstikke bruin. Maar voor het gebied waarin we gaan werken komt het wel goed uit, omdat de bodem op deze manier niet zo snel beschadigd raakt.”

Oranje netten

Om ook andere beschadigingen te voorkomen zijn opvallende oranje hekken geplaatst. Staudt: “Dat is gedaan om de waardevolle onderbegroeiing te beschermen, zodat de aannemer weet dat ie daar niet doorheen moet rijden. Hier groeit nog bosbes, en er zijn plekken waar heide staat en waardevolle planten. Daar moet je niet met de kraan overheen rijden, want dan rij je het kapot.”

Nieuwe vegetatie

Op het deel van de Manderheide dat twee jaar geleden is aangepakt, ontwikkelt zich nu de heide. Nieuwe vegetatie begint te groeien, overal staan al jonge heideplanten. “Dat laat ook zien dat er vroeger heide is gegroeid, het heidezaad zat nog in de grond, er is niets uitgestrooid. Doordat we nu weer licht op de bodem hebben gemaakt, kunnen die plantjes hier weer kiemen”, legt Staudt uit.

Kudde uitbreiden

Het gebied wordt opengehouden door begrazing en maaien. Gegraasd wordt er door schapen en heidekoeien. “Zij zorgen er onder andere voor dat we de heidevegetatie verder door kunnen ontwikkelen.” Bij de heidekoeien is, ongedacht, een kalfje geboren. Staudt vertelt dat het plan is om de kudde verder uit te breiden. “Er is voedsel genoeg; we willen graag een kudde tussen de 10 en 15 dieren.
Ook met de kamsalamander lijkt het goed te gaan. Een aantal poelen is groter gemaakt, en er zijn nieuwe poelen uitgegraven.

Vragen over bomenkap

Bezoekers van het natuurgebied reageren overwegend positief. “Natuurlijk zijn er mensen die vragen stellen over de bomenkap. Dat is ook terecht. Het is ook heel dubbel. We moeten bomen kappen om dit landschapstype in stand te houden, en anderzijds willen we in Nederland meer bos planten. Dat blijft een lastig verhaal. Maar als we het uitleggen aan de mensen is er wel begrip gelukkig.”
“Het resultaat is gewoon heel mooi. We zien overal een goede heideontwikkeling, de koeien die er lopen, we zien de eerste soorten dieren al verschijnen op de hei, zoals de zandhagedis en veel vogelsoorten die nu al gebruik maken van het gebied. We zien al heel veel vooruitgang. We hopen over twee jaar hetzelfde te zien in fase 2.”

Bekijk hier ook de andere video's die we hebben gemaakt over dit project:
Video 1, Video 2 & Video 3.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.