Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Openluchtmuseum Ootmarsum: 'Voorbeeld voor leven van nu'

22 36 dinkelland ootmarsum 20openlucht20museum20ootmarsum
Rob Meijer over 25 jaar Openluchtmuseum Ootmarsum
Beeld: Twente FM

OOTMARSUM - Het openluchtmuseum Ootmarsum bestaat een kwart eeuw en viert dat op zaterdag 10 september met een open dag. Bezoekers hebben dan gratis toegang tot het museum.


“Het leven was wel armoedig, maar veel gezonder en beter voor de natuur. Ik denk dat we hier nog wel een lesje uit kunnen halen," aldus vrijwilliger Rob Meijer.
In het openluchtmuseum van Ootmarsum is het boerenleven van vroeger al 25 jaar te bewonderen: “Toen bestond er nog geen stikstof.”

Het openluchtmuseum begon ooit met een los hoes en telt momenteel tientallen gebouwen, zoals een schaapskooi en oude smederij. Deze historische gebouwen komen uit de omgeving en zijn opnieuw opgebouwd in het museum. Het los hoes is een type boerderij en kenmerkend voor Twente. Hier leefden boeren en hun dieren in een ruimte.

Rob Meijer is al vanaf de start van de stichting Openluchtmuseum Ootmarsum betrokken als vrijwilliger. Deze vrijwilligers zorgen samen voor het museum: “Zonder deze vrijwilligers kan het museum niet bestaan.” Er wordt met ruim 100 vrijwilligers hard gewerkt om het museum te onderhouden, van oude voorwerpen opknappen, de tuin onderhouden tot rondleidingen verzorgen: “We willen de geschiedenis levend houden, het zou zonde zijn als dit verloren gaat.”

Het 25-jarige bestaan wordt zaterdag 10 september gevierd met een open dag waar bezoekers gratis toegang hebben tot het museum. Rob Meijer hoopt op veel jonge bezoekers: “Het zou mooi zijn als zij kennismaken met het leven van vroeger en hier van leren.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.