Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

NAM mag tot uiterlijk eind december afvalwater injecteren in Twentse bodem

Thumbnail keuze 3
De NAM-locatie in Rossum
Beeld: Twente FM

TWENTE - Een nieuwe vergunning maakt voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de weg vrij om de injectie van afvalwater in Twente opnieuw op te starten.Controle over schadelijke stoffen'Vot met den pröttel'Tot uiterlijk 31 december


Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw geeft in de vergunning toestemming voor het gebruik van een filtersysteem. Met dat filter denkt de NAM de continue overschrijding van de vergunningsnormen voor schadelijke stoffen onder controle te kunnen krijgen. De vergunning is geldig tot 31 december dit jaar.

De injectie van afvalwater in de bodem van Noordoost-Twente ligt al stil sinds december vorig jaar. De NAM sloot de kranen omdat het bedrijf bang was de vergunning te verliezen. Al enkele jaren werden de vergunningsnormen voor de uitstoot van een aantal schadelijke stoffen overschreden. Het gaat om een overschrijding van de stoffen tolueen, xyleen, co2 en ethylbenzeen.

Toen het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de oliewinner eind vorig jaar voor die overschrijdingen op de vingers tikte, draaide de NAM zelf de kranen dicht. De injectie van afvalwater - en daarmee ook de Drentse oliewinning - werd stil gelegd uit angst dat de vergunningen zouden worden ingetrokken.

Inmiddels is bij de installatie in Schoonebeek, waar het afvalwater uit de grond komt waarna het richting Twente gevoerd wordt, een actief koolfilter geïnstalleerd. De NAM denkt daarmee de uitstoot van het schadelijke tolueen onder controle te kunnen krijgen. De vergunning voor het gebruik van dat filter is nu verleend. Daarmee is voor de NAM de weg vrij om de oliewinning en daarmee de afvalwaterinjectie weer op te starten. Het bedrijf loopt dagelijks tonnen aan omzet mis en zal zo snel mogelijk weer aan de slag willen.

Dat de NAM weer afvalwater in de Twentse bodem mag pompen, is tegen het zere been van de stichting Stop Afvalwater Twente (SAT). De staatssecretaris mijnbouw wil de afvalwaterinjectie in 2023 naar Drenthe verplaatsen en de stichting had de hoop dat er in Twente geen afvalwater meer in de grond zou komen. "We willen die prut niet meer. Vlak voor de energietransitie nog even een afvalput onder Twente, daar zijn we fel tegen", herhaalt voorzitter Freddy Mensink nog maar een keer. Stop Afvalwater Twente is sceptisch over de nieuwe vergunning. Van ethylbenzeen werd de norm meer dan drie keer overschreden en het is niet duidelijk of dit koolfilter behalve tolueen ook de andere schadelijke stoffen filtert. "Dat wil ik nog wel navragen bij de staatssecretaris", aldus Mensink.

Mensink heeft meer vragen. Zo is hij verbaasd over het feit dat SodM geen positief advies gaf voor deze vergunning. "Ik vraag me wel af waarom de staatssecretaris het advies van het Staatstoezicht naast zich neer legt. Het is de zoveelste keer dat een advies van SodM aan de kant wordt geschoven door het ministerie van Economische Zaken." Maar in de vergunningsverlening is wel een einddatum opgenomen. De vergunning geldt tot uiterlijk 31 december 2022. Daarover is Mensink beter te spreken.

(Artikel in samenwerking met onze mediapartner RTV Oost).
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.