Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Exact 50 jaar geleden won Hennie Kuiper Olympisch goud

22 36 dinkelland denekamp 20hennie20kuiper
Hennie Kuiper blikt 50 jaar terug
Beeld: Twente FM

NOORD-DEURNINGEN- De destijds 23-jarige Twentenaar won als amateurrenner goud tijdens de Olympische Spelen in Munchen: “Het is mijn mooiste overwinning en het begin van mijn loopbaan.”Omafiets als racefiets

Zijn liefde voor fietsen ontstond in Twente: ”In Denekamp was een wielerronde. Het geluid van de kettingen, het geschreeuw van de ploeg en de geur van massageolie. Ik vond het prachtig. Ik zei dit wil ik doen!”


Geld voor wielerspullen was er niet dus maakten Hennie en zijn broer van een omafiets zijn eerste racefiets. Het stuur van deze fiets werd door de plaatselijke smid ondersteboven vast gelast, zodat het op het stuur van een wielrenner leek.

Het zandpad aan het kanaal, naast zijn ouderlijk huis, diende als racebaan: “We fietsten dan van hier naar de Duitse grens. De tijd namen we op met een horloge, een stopwatch hadden we nog niet.”
Olympische droom
De Olympisch Spelen waren nog ver weg, maar hij begon deze te volgen op televisie en plakte alles over de spelen in een plakboek . Zijn droom voor olympisch goud kwam steeds dichterbij: “Van de selectie van Overijssel, naar landelijk, naar internationaal. Als je iets wil bereiken in het leven moet je het op de eerste plaats mooi vinden.”

In 1972 was het zover. Kuiper won goud tijdens de spelen in Munchen. Zijn overwinning werd alleen sober gevierd: “Toen ik thuis kwam kreeg ik niet de ontvangst die een gouden medaillewinnaar toebehoorde, maar dit begreep ik gelijk.

Aanslag
Tijdens de Olympische pleegden Palestijnse terroristen, van terreurgroep Zwarte September, een aanslag op Israëlische atleten. Deze aanslag eiste zeventien levens. “Het was de eerste keer dat er zo’n grote gijzeling was in de wereld. De organisatie, de deelnemers: niemand wist goed hoe je hiermee om moest gaan", zegt Hennie.

De spelen gingen ondanks deze afschuwelijke gebeurtenis door. Na het winnen van een gouden medaille ontving Kuiper kritiek op zijn deelname aan de spelen. Voor Kuiper waren het gouden spelen met een zwarte rand.

Hennie Kuiper is een van de succesvolste coureurs in de Nederlandse wielergeschiedenis en bleef tot zijn 39ste professioneel fietsen. De vraag of hij nog steeds fietst beantwoord de 73-jarige Kuiper met: “Zeker, ik wil het wel tegen je opnemen!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.