Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Herenboerderij Oldenzaal zoekt leden

22 35 oldenzaal herenboerderij twente
'kartrekker' Henry Otter van Herenboerderij Twente
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL – Komen er Herenboerderijen in Twente? Kleinschalige, coöperatieve gemengde bedrijven, waar eerlijk eten geproduceerd wordt? Als het aan Henry Otter uit Oldenzaal ligt, wel. Hij is één van de kartrekkers van Herenboeren Twente. Een reportage van Dewi Wender en Jenny ter Maat.


Een Herenboercoöperatie is een boerderij waar pakweg zo’n 200 mensen lid van zijn. Zij bepalen een bepaald bedrag aan inleg en kunnen vervolgens iedere week een voedselpakket, zo van het land, ophalen, legt Otter uit. Een Herenboerderij maakt onderdeel uit van een Herenboeren Nederland, een landelijke organisatie, die probeert overal in het land Herenboerderijen van de grond te krijgen. “Dat lukt aardig, want op dit moment draaien er veertien Herenboerderijen”, aldus Otter.

Herenboerderij in Oldenzaal?

In Twente zijn nog geen Herenboerderijen. De Herenboeren Twente, zo’n twaalf personen, kartrekkers, proberen ook in Twente een of meerdere Herenboerderijen van de grond te krijgen. “We zijn er inmiddels anderhalf jaar bezig, en in gesprek met verschillende partijen, zoals Landschap Overijssel, provincie, gemeentes en eigenaren van landgoederen. We hebben nu een viertal locaties in beeld waar serieuze kansen liggen op het vestigen van een herenboerderij. Het streven is dat we per 1 januari 2023 in Twente de eerste Herenboerderij kunnen starten. Het lijkt erop dat de locatie in de buurt van Oldenzaal de meest kansrijke is en dat die het eerste kan gaan draaien.”

'Unieke kans voor boer'

Een terrein voor een Herenboerderij moet zo’n twintig hectare zijn, liefst aaneengesloten.
Belangrijk is de kwaliteit van de grond en het grondwaterpeil. Otter: “Voor iedere boerderij hebben we minimaal één boer nodig, in loondienst. Dit is een unieke kans, ook voor boeren die nu een regulier boerenbedrijf hebben, maar willen omschakelen naar meer biologische teelt.”

Herenboeren Twente staat op de Twentse Landdag, die zondag 18 september van 10.00 tot 17.00 uur gehouden wordt in het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. “We staan er met informatie, en proberen leden te werven voor deze boerderijcoöperaties.”

'Andere manier van denken'

Otter is enthousiast over de Herenboeren. “De kleinschaligheid van de boerderij. Je werkt voor de mensen uit de buurt. Er wordt biologisch gewerkt, zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En het coöperatieve van een herenboerderij, het gemeenschappelijke: mensen kunnen lid worden en/of als vrijwilliger werken”, somt hij op.
“We willen vooral laten zien dat het op agrarisch gebied anders kan in Nederland. We zijn daarin niet de enigen. Onlangs kwam er een bericht, opgesteld door zo’n 2500 ‘groene’ boeren die die omslag gemaakt hebben en succesvol zijn, het kan. Het vergt even tijd en een andere manier van denken. Je wordt er geen miljonair van, maar je kunt wel een fatsoenlijk bestaansinkomen verwerven.”

Hij is zelf al jarenlang bezig op allerlei manieren met moestuinen en voedselbossen, bezig met voedsel en vooral gezond voedsel. “Herenboeren kwam een jaar geleden op mijn pad. Het is een unieke mogelijkheid om vorm te geven aan een andere manier van voedsel produceren. Dat vind ik geweldig.”
Voor meer informatie: www.twente.herenboeren.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.