Een Enterse es, die niet ontsierd wordt door bebouwing. Een es met bloemenvelden en wandelpaden. Waar Enternaren en toeristen graag een ommetje maken, en genieten van de omgeving en het uitzicht. Dat is wat de stichting Hambergeres voor ogen heeft.
“We willen ervoor zorgen dat het laatste stukje van deze es behouden blijft”, benadrukken voorzitter Ben ter Haar en secretaris Wouter Pek.
Inmiddels zijn er drie Enterse essen volgebouwd; alleen zo’n 75 hectare van de Hambergeres is nu nog een open gebied. “We willen dat graag zo houden. Enter dankt zijn oorsprong aan de Regge, maar zeker ook aan de essen. De Enternaren woonden aan de voet van de es, zodat men de koeien kom laten grazen en gewassen kon verbouwen. Eigenlijk heeft die es nog steeds dezelfde functie”, zegt Ter Haar.
Wandelpaden en bloemenvelden
Vier jaar geleden werd de stichting Hambergeres opgericht, met als doel het laatste stukje Enterse es te bewaren voor de toekomst.
Er liggen plannen om dit gebied verder te ontwikkelen, nog aantrekkelijker te maken voor inwoners en toeristen. “Er wordt veel gewandeld op de es. We willen het wandelnetwerk ten oosten van Enter laten aansluiten op het wandelnetwerk ten westen en ten noorden. We willen heggen langs de wandelpaden, zoals je dat meer ziet op de essen. Er komen ook wandelpaden richting het dorp.”
Een ander plan is om weilandjes in te zaaien met bloemenzaad.
De stichting wil verharde wegen weer onverhard maken. Niet ten koste van alles, want boeren moet naar hun land kunnen, die moeten gewoon hun werk kunnen doen”, aldus Ter Haar.
Pek”“We hebben als doel meerwaarde te creëren voor dit plangebied. We hebben een aantel percelen van gemeente in beheer, daarop en verbouwen daarop gerst en bloemen. We zijn in gesprek met particuliere eigenaren die grond op deze es hebben, om wandelpaden te creëren en een aantal rustpunten.”
Bescherming van laatste stukje es
"Alleen de laatste tijd zijn we meer bezig om de es te beschermen tegen verdere bebouwing dan met deze plannen. Wij moeten de gemeenteraad nog meer overtuigen om dit gebied open te laten en te bewaren voor de toekomst. Onlangs verleende de gemeenteraad weer toestemming voor de bouw van nog een woning op de Hambergeres. Om hier voor eens en altijd paal en perk aan te stellen zijn wij een petitie gestart. We willen zoveel mogelijk stemmen ophalen, om de gemeenteraad te overtuigen dit plangebied verder niet te bebouwen”, benadrukt Pek.
De petitie staat open tot 20 september. Er zijn als ruim 300 stemmen binnen van mensen die begaan zijn met de Enterse es. De stichting hoopt op meer stemmen, om zo haar visie bij de gemeenteraad meer kracht bij te zetten, met als doel het behoud van het laatste stukje Enterse es.
https://dehambergeres.petities.nl/