Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Hotel in Albergen wordt definitief azc: eigenaresse verliest kort geding

Hamer20rechtbank
Hamer rechtbank
Beeld: Twente FM

ALBERGEN - Hotel 't Elshuys in Albergen wordt definitief eigendom van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), dat er honderden asielzoekers in gaat onderbrengen.'Vier keer het maximum''Bedrog? Ridicuul''Open kaart'


De eigenaresse wilde de verkoop terugdraaien, maar de rechter in Almelo ging daar niet in mee. Volgens de rechter heeft het COA open kaart gespeeld.

Volgens de eigenaresse van het hotel, Maria Olde Heuvel, is er bij de verkoop aan het COA sprake geweest van 'bedrog en dwaling'. Ze zou niet hebben geweten dat er twee- tot driehonderd asielzoekers in en rondom het hotel worden ondergebracht. "Want dan had ik het nooit verkocht", herhaalde ze meermaals op de zitting. "In het buitengebied van Twente kun je niet zo maar units plaatsen waar je mensen in onderbrengt."

Dat het COA in april bij een fysiek bezoek aan het hotel zou hebben verteld dat er per 1 juli zo'n 150 asielzoekers in ondergebracht zouden worden, betwistte Erik Nijhoff, advocaat van Olde Heuvel. "Ze was helemaal niet bekend met de hoeveelheden. Ze had verwacht dat het COA de maximale capaciteit zou gebruiken."

Dat maximum lag volgens de advocaat en Olde Heuvel op 74 tot 80 asielzoekers. "De eigenaresse is ervan overtuigd dat het onderbrengen van die groep asielzoekers omarmd zou worden. Ze had het hotel nimmer aan het COA verkocht, als ze wist dat er bijna vier keer de maximale bezetting wordt gehuisvest."
Volgens het COA wist Olde Heuvel wel degelijk van de aantallen asielzoekers. De organisatie onderbouwde dat met verschillende mails, app-berichten en fysieke gesprekken tussen makelaar en koper.

"In juni 2022 was koper ervan op de hoogte dat er tweehonderd asielzoekers en/of statushouders in het hotel op te vangen en te huisvesten", stelde Alain de Jonge, advocaat namens het COA. "De opvangen zijn overvol en er is sprake van een opvangcrisis. Er is absolute noodzaak om extra locaties te openen", zei de advocaat, ook doelend op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel.

Dat er sprake zou zijn van bedrog, noemde het COA 'ridicuul'. De organisatie vermoedt dat Olde Heuvel onder de verkoop uit probeert te komen, vanwege de 'grote druk van de gemeenschap'.
Volgens de rechter heeft het COA 'open kaart gespeeld'. "Ik heb nergens gelezen of vandaag gehoord dat er in het hotel maximaal honderd mensen mogen worden opgevangen. Ik ga er vanuit dat Olde Heuvel wist wat de makelaar deed. Olde Heuvel en de makelaar hebben zich daar niet tegen verzet", zei de rechter. Het beroep op dwaling en bedrog gaat volgens hem niet op.

Grote belangstelling


Het kort geding van vanmiddag kon rekenen op grote belangstelling. Tientallen omwonenden kwamen naar de rechtbank in Almelo, waar twee extra zalen werden geopend voor het publiek.

Volgens advocaat Nijhoff leende de zaak zich helemaal niet voor een kort geding. "Een kort geding is bedoeld voor ordermaatregelen in spoedeisende situaties. Dat is dit niet."

Het besluit van staatssecretaris Van der Burg (Asiel) om in het Albergse hotel honderden asielzoekers onder te brengen, maakt veel los in de Twentse gemeente. Vooral ook omdat de gemeente, die tegen de plannen is, gepasseerd werd. Vanochtend werd er brand gesticht bij het hotel.

(Artikel in samenwerking met onze mediapartner RTV Oost).
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.