Het COA sleept de eigenaresse van het hotel, dat was bestemd voor de opvang van asielzoekers in Albergen, met spoed voor de voorzieningenrechter. Het kort geding dient komende maandag bij de rechtbank Overijssel.
Het COA en de eigenaar van het hotel sloten 12 augustus een koopovereenkomst met betrekking tot het pand in Albergen, dat in april van dit jaar door een makelaar onder de aandacht van het COA werd gebracht. Op dat moment stond het hotel al drie jaar te koop. Het COA bracht daarbij een bezoek aan het gebouw om uit te zoeken of de accommodatie geschikt zou zijn voor de opvang van asielzoekers. Tijdens dat bezoek maakte COA het voornemen kenbaar om per 1 juli 2022 asielzoekers te huisvesten in het hotel in Albergen. Daar zou de hoteleigenaar niet afwijzend op hebben gereageerd.
Er is een mailwisseling tussen makelaar en het COA in juni, waaruit blijkt dat het COA na de koop van het hotel de capaciteit van de accommodatie wilde opschalen van 72 naar 200 bedden voor de opvang van asielzoekers. Begin deze maand heeft het COA nogmaals gemeld dat het hotel gebruikt zal worden voor de opvang van asielzoekers.
De eigenaresse heeft bij deze specifieke bestemming laten opnemen in de koopovereenkomst dat zij niet verantwoordelijk wil worden gesteld voor het gebruik van het hotel. Daarna heeft de notaris een concept leveringsakte opgesteld en is een aankoopfactuur van 200.00 euro naar het COA verstuurd.
Afgelopen woensdag kreeg het COA een brief van de advocaat van de hoteleigenaresse dat zij de koopovereenkomst heeft verscheurd met beroep op dwaling en bedrog.
Nadat de koopovereenkomst was gesloten ontstond in Albergen grote ophef onder de plaatselijke gemeenschap dat het hotel gebruikt gaat worden voor de opvang van 200 asielzoekers. Ook de gemeente Tubbergen voelde zich overvallen en vroeg staatssecretaris Van der Burg om uitleg. Komende maandag zou het hotel officieel worden overgedragen aan het COA voor de opvang van asielzoekers, maar dat lijkt nu onzeker.
Indien de hoteleigenaresse niet meewerkt aan de overdracht, zal het COA de rechter verzoeken om haar een dwangsom van 150.000 euro op te leggen.
(Artikel in samenwerking met onze mediapartner RTV Oost).