Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Geen opkoopbescherming Oldenzaal

Te koop makelaarsbord
Te Koop
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Er komt geen opkoopbescherming in de gemeente Oldenzaal. Het college geeft aan dat deze maatregel in Oldenzaal niet nodig is.


De gemeente Oldenzaal heeft samen met acht Twentse gemeenten het Kadaster gevraagd inzicht te geven in het aandeel en aantal investeerders op de woningmarkt en andere kopers, in het bijzonder koopstarters. De gemeente wil bepalen welke mogelijkheden het in kan zetten om woningzoekenden (vooral koopstarters) op de markt te beschermen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via opkoopbescherming of/en zelfbewoningsplicht.

Uit dit onderzoek blijkt dat in Oldenzaal de rol van investeerders beperkt is. Slechts 5 procent van de in 2021 verkochte woningen is door investeerders gekocht om te verhuren. Koopstarters slagen er in 38 procent van de verkochte woningen te bemachtigen.
Het college ziet daarom geen aanknopingspunten om opkoopbescherming in Oldenzaal in te voeren.

Zelfbewoningsplicht

Daarentegen is de zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw wel effectief. Deze zelfbewoningsplicht wordt in Oldenzaal al decennia gehanteerd bij de verkoop van kavels en nieuwbouwprojecten. Ook WBO hanteert het bij de verkoop van sociale huurwoningen.
Het college besluit deze informatie en een uitgebreidere uitleg over het onderzoek naar investeerders op de Oldenzaalse woningmarkt te delen met de raad via een raadsinfobrief.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.