Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Eerste voorbereidingen voor herdenking Tachtigjarige Oorlog van start

22 34 oldenzaal kanonnen affuit
Werkgroep kanonnen Oldenzaal
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Er wordt hard gewerkt aan de onderstellen (affuiten) van de kanonnen die 17 september voor het eerst te zien zijn. Een werkgroep haalde twee kanonnen naar Oldenzaal om de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog levend te houden. In de maand september staat Oldenzaal stil bij deze roerige periode. Met een historisch spektakel op 17 september.


“Het leuke zou zijn als kleine kinderen op het kanon gaan zitten en ouders een foto maken, dan gaat de geschiedenis echt leven.” Jan Bekke

De werkgroep vond, na een zoektocht van Terschelling tot Brielle, in Hellevoetsluis twee kanonnen. Deze zoektocht begon zo’n drie jaar geleden toen Jan Bekke en Henk Winkelshuis het idee om kanonnen naar Oldenzaal te halen bij de Gemeente Oldenzaal neerlegden. Dit om de rol van Oldenzaal gedurende de Tachtigjarige Oorlog te blijven vertellen.

“Oldenzaal is zeven keer in andere handen geweest tijdens de Tachtigjarige Oorlog.” Henk Winkelhuis

De boeskoolstad had een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden. In samenwerkingsverband met andere 1572-gemeenten is er nationale herdenking. Het jaar 1572 refereert aan een belangrijk jaar van de Tachtigjarige Oorlog; het is het keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog en markeert de 'geboorte' van Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.