TWENTE - Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) stapt naar de rechter. De inzet is dat er onmiddelijk gestopt wordt met het opnieuw opstarten van de afvalwaterinjecties in lege Twentse gasvelden.
Het mag niet zo zijn dat binnenkort het Ministerie van Economische Zaken en klimaat (EZK) in samenspraak met het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) weer toestemming geeft aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de olieproductie in Schoonebeek en de daarmee gepaard gaande injecties van afvalwater in de Twentse bodem weer op te kunnen starten, stelt de SSAT. "De risico’s en gevaren voor mens, dier en milieu zijn als gevolg van talrijke problemen de afgelopen jaren zo toegenomen dat we vrezen voor een rampscenario in de toekomst."
Twee handhavingsverzoeken gericht aan de toezichthouder SodM zijn ongegrond verklaard. Onbegrijpelijk, is de mening van de SSAT. "Er wordt in Twente zeer onverantwoord met de afvalwaterinjecties omgegaan en daar willen we ook de rechter van overtuigen. We zullen laten zien dat het zo absoluut niet verder kan. Iedereen wordt in de luren gelegd met zogenaamde dubbele verbuizing die er niet is, door met cement beschermde putten waarvan het cement deels ontbreekt, door een gaslek naar boven dat laat zien dat ook de afdichting van de putten slecht is, sinds dit voorjaar ook nog de ontdekking van een waterlek naar het zout dat gebagatelliseerd wordt, en bovendien het niet strak naleven van de vergunning door de NAM en wetten die omzeild worden. Voorvallen die SodM allemaal ‘afdoet’ als niet- zwaarwegend genoeg om een herstart te blokkeren. Schande en onverantwoord", aldus de SSAT.
Vandaar de gang naar de rechter; in dit geval de Raad van State. SSAT: "Gebleken is dat de NAM in de afgelopen jaren het injectieproces veel te weinig heeft gemonitord om ongewone en risicovolle voorvallen op te kunnen sporen. Tevens blijkt uit een review dat de afgebroken injectieputbuis ROW2, die notabene jarenlang niet werd opgemerkt, even gemakkelijk had kunnen leiden tot lekkages. Iets wat de NAM tot dusverre altijd heeft ontkend. De Tweede Kamer heeft middels aangenomen moties Staatssecretaris Hans Vijlbrief van EZK opgedragen de afvalwaterinjecties in Twente eind 2022 te beëindigen en aan te sturen op een circulair proces voor de verwerking van het afvalwater door de NAM in Drenthe. De staatssecretaris heeft toegezegd nog eens ‘indringend te gaan praten met de NAM’ om afvalwaterinjecties in Twente zo spoedig mogelijk definitief te stoppen." Om toch druk te houden op het proces en meer op safe te spelen zet de SSAT de beroepsprocedure tegen de minister door.