Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Column: Gekapte bomen tellen mee

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

COLUMN: HET GELUID VAN BOUWIEN Gekapte bomen tellen mee


In 2018 werd er een D66 motie in stemming gebracht over de aanplant van 1,1 miljoen bomen in Overijssel. Tegelijkertijd werden er op diverse plekken in Overijssel vele bomen gekapt. Omdat het nodig was. Volgens de natuurbeheerders van deze gebieden, zoals een Staatsbosbeheer en een Landschap Overijssel. Als reden werd natuurherstel genoemd en de noodzaak om terug te gaan naar hoe het ooit was, namelijk heidegrond. Maar wanneer is ooit en wie bepaalt dat? In onze CDA-fractie van destijds lag dit verdeeld. Dat resulteerde in een stemming waarbij drie van de tien fractieleden tegen stemde. Ik was één van die drie.

Nu, 2022, zijn we in Overijssel al een ‘best eind op weg’. Volgens een woordvoerder van de provincie in de Tubantia van 9 augustus jl. zijn er maar liefst 350.000 bomen al officieel geregistreerd als geplant. Dat ‘best een eind op weg’ is door mij ironisch bedoeld, dat begrijp je denk ik wel. Wat namelijk niet officieel geregistreerd staat is hoeveel bomen er sinds 7 november 2018 gekapt zijn… het zou maar zo kunnen dat dit er veel meer dan 350.000 zijn.

Nu, vier jaar later is er door de provincie Overijssel zelfs een subsidie opengesteld om bomen aan te planten. Om überhaupt in de buurt van de doelstelling van 1,1 miljoen bomen te kunnen komen. Een subsidie van gemeenschapsgeld (€ 118.696) wel te verstaan. Hoe maf kun je het bedenken? Blijkbaar speelt ook Corona een rol dat het planten van extra bomen nog niet opschiet. Collectieve boomplantdagen konden daardoor niet doorgaan. Betekent dat ook dat collectieve boomkapdagen niet door konden gaan en er misschien meer bomen zijn blijven staan?

Kaalslag
Woonachtig in een bosrijke omgeving weet ik dat het nodig is om als onderhoud met enige regelmaat te snoeien en te kappen. Ander groen krijgt meer ruimte om te groeien en te bloeien, ook heeft de droogte van de afgelopen jaren gezorgd voor meer dood hout. Maar wat er de laatste vijf jaar in Overijssel is gekapt gaat mijn pet te boven. Er zijn gedeeltes in Noordoost-Twente, de Holterberg en Engbertsdijksvenen waar velen met mij met pijn in het hart lopen. Wat een kaalslag is daar te zien.

Krachtig
Ik kijk uit naar de dag dat de provincie Overijssel en haar samenwerkende natuurpartners een krachtige positie in gaat nemen tegen de grootschalige bomenkap. Pas dan heeft het weer zin blij te worden van de aanplant van nieuwe bomen. En is die subsidie waarschijnlijk niet eens nodig om dit te stimuleren. Als mensen de logica weer kunnen volgen zijn ze doorgaans wel bereid op eigen beweging mee te werken.

Naar aanleiding van deze column vragen en/of opmerkingen? Mail naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.