Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Erik verzamelt en draait al 33 jaar vinyl

Thumbnail Erik Engelbertink vinyl verzamelaar
Erik achter zijn draaitafel
Beeld: Twente FM

HARBRINKHOEK - “We draaiden ons eerste plaatje en kregen gelijk al een belletje binnen uit Ameland van Henk en Liesbeth: ze hadden goede ontvangst.” Erik Engelbertink ook wel bekend als de "Twentse Tukker" draait en verzamelt al 33 jaar piratenmuziek.


“Het is een virus waarmee je besmet raakt” aldus Erik. Zijn vinyl haalt hij overal vandaan zelfs uit Zuid- Afrika of Brazilië. En deze bewaart hij in zijn achtertuin.

Hier staat een schuur tot het plafond gevuld met platen, cd's en singels. Overal waar je kijkt staan dozen en kasten vol met geheime zender muziek, maar ook anderstalige muziek: 'Ik heb haast alle talen wel, Spaans, Frans, Zuid-Afrikaans, Noors, Zweeds, Japans, etc. De verzameling van telt dan ook alleen al zo’n 25.000 singels.

Waarom hij hier ooit aan begonnen is? "Mijn ouders luisterden vroeger ook naar deze muziek en ik ging met mijn vader mee naar de Weerselose markt hier kocht ik op mijn tiende mijn eerste singels.” Het bleef niet alleen bij het kopen van singels.

Het kopen van singels ging al snel over in het kopen van een illegale zendmast samen met zijn vrienden, waarmee ze zelfs in Ameland te ontvangen waren. Momenteel draait Erik niet meer illegaal maar voor Olympia Radio.

Om de week zit zijn schuur vol met geheime zender fans die naar zijn muziek luisteren: "Mensen komen overal vandaan, sommigen rijden zelfs twee uur vanuit Groningen om in mijn schuur naar muziek te luisteren. Dat vind ik helemaal geweldig."

"Ik kan geen krat voorbijlopen waar platen of singels in zitten. Daar moet ik altijd met mijn handen in. Wie weet zit er net die ene plaat tussen." In zijn hobby gaat dan ook veel tijd zitten, zo'n 20 a 30 uur per week is Erik druk met het verkopen, kopen en draaien van vinyl.

En deze hobby blijft hij nog lang houden: "Ik doe mijn vinyl nooit weg!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.