Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Docu Zwarte Cross binnenkort te zien

Zwarte20cross202020
Zwarte Cross 2020 Uitverkocht
Beeld: Twente FM

TWENTE - De documentaire over de Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang’ gaat binnenkort in première in Tuschinski en is vanaf 9 oktober te zien in de bioscoop.


Bijna drie jaar lang doken documentairemakers Floor van der Kemp en Lars Gierveld in de wereld van de Zwarte Cross, dat dit jaar haar 24e editie vierde. Met open vizier volgden zij de mensen achter het – volgens hen – meest kleurrijke, krankzinnige, geprezen én onbegrepen festival van Nederland.

Een film over een jongensdroom die begon met 1.000 bezoekers op een veldje in Hummelo en uitgroeide tot één van de grootste festivals van Europa met dit jaar 229.900 bezoekers. De documentaire start in de meest roerige tijd die Zwarte Cross-eigenaren Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink en Ronnie Degen ooit hebben gekend: vlak na de editie van 2019 editie barst een mediastorm los, omdat ludiek bedoelde tekstbordjes op het festivalterrein discriminerend worden gevonden.
Daarna volgen problemen met onzekerheid over de festivallocatie én breekt corona uit.

Vervolgens kondigt oprichter Hendrik Jan Lovink zijn afscheid aan en wordt de organisatie overgenomen door de Engelse festivalmagnaat Superstruct Entertainment.
Hoe blijft het unieke karakter van de Zwarte Cross overeind in deze storm van tegenslag en veranderingen? En hoe ziet die identiteit er dan eigenlijk uit?
De documentaire over het grootste festival van Nederland draait vanaf de première op 9 oktober exclusief in 25 Pathé bioscopen en is vanaf 24 oktober bij Videoland te zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.