Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Dode vissen in Twentse wateren melden

44 droogte
Nog steeds droogte in onze regio, ondanks de regen van de afgelopen tijd.
Beeld: Twente FM

TWENTE - Waterschap Vechtstromen vraagt de inwoners van Twentse attent te zijn op naar zuurstof happende en dode vissen. Wie naar zuurstof happende of dode vissen ziet wordt verzocht contact op te nemen met Waterschap Vechtstromen.


Vechtstromen kijkt dan of het mogelijk is om het zuurstofgehalte ter plekke te verbeteren. Indien nodig kan de Sportvisserij ingesschakeld worden om te helpen en vissen eventueel te verplaatsen. Dode vissen worden door het waterschap geruimd. Ook na een aantal dagen kunnen nog dode vissen gevonden worden in vijvers en beken, deze zakken naar de bodem en komen door gasvorming pas na een paar dagen boven drijven.

Watertemperatuur

Door de extreme warmte is de watertemperatuur in de Twentse vijvers en watergangen hoger dan normaal. Hierdoor is er al minder zuurstof in het water waardoor vissen het op sommige plekken al moeilijk hebben. Woensdag en donderdag worden buien met lokaal veel neerslag verwacht. Bij veel neerslag in korte tijd bestaat er een kans dat rioleringen dit niet snel genoeg kunnen verwerken en overstorten.

Daarnaast spoelt vuil van straat vijvers en beken in. Dit zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen. Happende en dode vissen door zuurstoftekort Omdat warm water minder zuurstof bevat is het zuurstofgehalte in vijvers en beken de afgelopen dagen afgenomen. Op sommige plekken in Twente zijn al happende en dode vissen geconstateerd.

De hoeveelheid zuurstof is van groot belang voor de waterkwaliteit en waterorganismen, zoals vissen. Wanneer er dan ook nog fikse buien vallen, met veel neerslag in korte tijd, bestaat er een kans dat rioleringen dit water niet snel genoeg kunnen verwerken en er ongezuiverd rioolwater door overstorten in oppervlaktewater komt. Daarnaast spoelt vuil, zoals poep van honden en (water)vogels en ander vuil dat op straat aanwezig is de vijvers en beken in. De hitte, overstorten en het vuil hebben als gevolg dat het zuurstofgehalte in het water snel zakt en vissen hier last van krijgen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.