Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Opnieuw asielzoekers op vliegveld

Hangar 11
Hangar 11 op vliegveld Twenthe
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Enschede gaat 50 tot 60 asielzoekers opvangen op Vliegveld Twenthe. Het gaat om de voormalige vertrekhal, die al jaren leeg staat. Het gaat om zogeheten crisisnoodopvang. De bedoeling is dat de asielzoekers na 1 oktober weer vertrekken uit de tijdelijke opvang.Regionale afspraakStatushouders


(door Wilco Louwes)
Eerder was Vliegveld Twenthe al de locatie voor een noodopvang voor een halfjaar. Toen ging het om hangar 18 en gebouw C-15 die inmiddels in gebruik zijn genomen voor de theaterproductie Hannah van Hendrik. De noodopvang werd vorige maand gesloten.

De oude vertrekhal ligt op een andere locatie op het luchthaventerrein. De keuze voor het pand is niet heel verrassend. Uit mailwisselingen die via een Wob-verzoek in het bezit zijn gekomen van 1Twente blijkt dat de gemeente de locatie in het najaar al eens heeft aangeboden. Destijds vond het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de locatie niet geschikt om honderden mensen op te vangen.

Rondom de noodopvang ontstond discussie, omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de locatie via een 'dwangbevel' aanwezen. Later bleek dat daarvoor geen enkele juridische grond was, maar dat toenmalig burgemeester Theo Bovens wel mee schreef aan zijn eigen dwangbevel.

In het geval van de vertrekhal gaat het om crisisnoodopvang. De Veiligheidsregio Twente is verzocht om 225 asielzoekers voor korte tijd op te vangen om met name de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. De Twentse burgemeester hebben afgesproken om dit aantal evenredig te verdelen, waardoor Enschede een kwart (50 tot 60) dus voor haar rekening neemt.

Behalve crisisnoodopvang is gemeenten ook verzocht om statushouders, vluchtelingen met een verblijfstatus, versneld een woning aan te bieden. Het gaat om zo'n 70 statushouders in heel Twente. In een brief aan de raad schrijft burgemeester Roelof Bleker dat op dit moment wordt gekeken welke locaties hiervoor het meest geschikt zijn. 'Uitgangspunt daarbij is spreiding van het aantal statushouders.'

(Dit artikel kwam tot stand door samenwerking met onze mediapartner 1Twente)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.