Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Verdachte van aanranding jonge vrouw in Tubbergen kreeg eerder tbs voor verkrachting

Rechtbank20in20 Almelo
Rechtbank Almelo
Beeld: Twente FM

TUBBERGEN - De man uit Zenderen die ervan wordt verdacht afgelopen carnaval in Tubbergen een jonge vrouw te hebben aangerand, is een oud-tbs'er. Dat bleek donderdag bij een voorbereidende rechtszitting. Vijfentwintig jaar geleden heeft hij elders in het land een vrouw verkracht, waarna hij een tbs-behandeling van een aantal jaren heeft ondergaan.


De 19-jarige Tubbergse heeft die nacht doodsangsten uitgestaan, zegt ze.

"Ik had toevallig de documentaire over Marianne Vaatstra bekeken en ik weet nog dat hij die arm om mijn nek sloeg. Volgens mij was het in die documentaire ook zo en ik dacht: oh God, ik ga nu verkracht en vermoord worden en ik kom hier niet levend weg."

Stroomstootwapen Volgens de vrouw in Tubbergen werd zij na carnaval gevierd te hebben, op weg naar huis van de fiets getrokken. Dat gebeurde rond 4 uur 's nachts op de Reutummerweg, volgens haar. De man die haar zou hebben aangevallen, zou haar bedreigd hebben met een stroomstootwapen en haar geslagen hebben. Met zijn hand zou hij haar hebben betast.

Dna-match

De verdachte werd opgepakt na een DNA-match. Zijn sporen zaten op de kleding van de vrouw. Ook is hij de eigenaar van een auto met witte strepen, waar de politie naar op zoek was in deze zaak. Nadat het rechercheteam een DNA-match had gevonden - door de zaak van 25 jaar geleden stond hij in de databank - is hij gevolgd en afgeluisterd. Volgens de verdachte was hij wel op de plek die door de jonge Tubbergse wordt beschreven. "Maar zij botste tegen mij op met de fiets. Dat verklaart mijn DNA op haar." Hij zegt er zelf ook letsel aan over te hebben gehouden. "Een blauwe plek van wel 20 centimeter."

Brandstapel

Volgens justitie heeft de verdachte een verhaal verzonnen, nadat hij alle onderzoeksbevindingen van de recherche heeft gelezen. "Hij is pas op 11 april aangehouden, maanden later. Dan was die blauwe plek al wel weg geweest. Die kan goed op een ander moment zijn ontstaan." Justitie vraagt zich ook af waarom de verdachte heeft gezegd: "Haar mobiel heb ik gepakt en op de brandstapel gegooid." Dat zou je bij een simpel 'ongeluk' nooit doen, aldus justitie.

Trauma

De Tubbergse staat onder professionele begeleiding om het trauma van die nacht te verwerken. De verdachte gaat psychisch onderzocht worden. Volgens zijn advocaat is het ook goed om een bepaald syndroom te onderzoeken. "Client lijdt aan Klinefelter syndroom. Mogelijk is dat van invloed geweest." Mannen met Klinefelter maken vaak minder testosteron aan dan gemiddeld en zijn vaker onvruchtbaar. De verdachte woonde voordat hij werd opgepakt op zichzelf. Volgens zijn advocaat mist hij zijn vriendin en haar kinderen. "Ook zou hij graag op vrije voeten komen, om voor zijn dementerende vader te zorgen." Maar de rechtbank besloot dat hij voorlopig achter tralies blijft. De rechtszaak gaat dit najaar verder.

(Dit artikel kwam tot stand door samenwerking met onze mediapartner RTV Oost)

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.