Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

D66 Oldenzaal: hulp voor statushouders

Vliegveld
Marten Foppen, directeur van de Evenementenlocatie, in de noodopvang
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De fractie van D66 Oldenzaal maakt zich zorgen over de kwaliteit van opvang van asielzoekers in Ter Apel. De fractie vraagt het college ruimten beschikbaar te stellen voor opvang.


"Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen mee te helpen de opvang te verbeteren. De regio heeft een taakstelling gekregen een aantal mensen op te vangen. Het lijkt de taakstelling weliswaar wordt gehaald, maar pas over geruime tijd. Al die tijd zullen mensen (asielzoekers en statushouders) op inhumane wijze in Ter Apel worden opgevangen", aldus de fractie.

Om mogelijkheden van opvang in Oldenzaal te onderzoeken heeft D66 Oldenzaal een aantal vragen aan het college gesteld. "In december heeft D66 het college met een vraag in het vragenuur opgeroepen ruimten ter beschikking te stellen om asielzoekers en statushouders op te vangen. Er werd een oud- schoolgebouw dat leegstond als suggestie genoemd. Het college antwoordde toen dat de locatie te klein zou zijn en infrastructuur voor opvang zou ontbreken. We waren gelukkig en natuurlijk tegelijk verbaasd dat de genoemde locatie enige maanden later wèl geschikt blijkt voor de opvang van ongeveer 60 vluchtelingen uit Oekraïne."

D66 heeft in haar beschouwing voor de kadernota 2023 het college opgeroepen haar uiterste best te doen ruimten ter beschikking te stellen voor opvang. "Aangegeven is dat de afgelopen maanden geconstateerd is dat in Oldenzaal huizen leegstaan en is gesuggereerd deze huizen voor statushouders ter beschikking te stellen. Inmiddels is in Losser een locatie was gevonden om voor de duur van drie maanden voor veertig mensen onder te brengen. Hierbij wordt menskracht uit Oldenzaal als ondersteuning gegeven."

Humane opvang van mensen

D66 vraagt het college of er nog verder gezocht wordt naar mogelijkheden asielzoekers en statushouders al dan niet tijdelijk humaan op te vangen met als eerste doel inhumane omstandigheden bij de eerste opvang in Ter Apel te voorkomen.
“Is het college het met ons eens dat onze gastvrije en bourgondische stad als Oldenzaal naar vermogen een gastvrij welkom mag geven aan mensen die vreselijke omstandigheden hebben mee gemaakt? En is het college bereid te onderzoeken of in Oldenzaal leegstaande woningen voor de duur van de leegstand ter beschikking kunnen worden gesteld ten behoeve van de opvang van asielzoekers of met name statushouders die aan onze regio zijn toegewezen? Is het college het met ons eens dat in Nederland iedereen, overeenkomstig onze grondwet, een goed onderdak aangeboden moet worden?”, aldus D66 in een brief aan het college.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.