Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Fenomenaal uitzicht over Twente: ANWB doneert verrekijker bij Oriënteertafel

Orientatietafel
De Oriënteertafel in Ootmarsum
Beeld: Twente FM

OOTMARSUM - Vanaf de Oriënteertafel op de Kuiperberg in Ootmarsum heb je een van de meest bijzondere uitzichten van Overijssel. De tafel bestaat deze maand precies 100 jaar. En om dat te vieren, onthulde de ANWB vandaag een verrekijker op de uitzichtplek.Verrekijker cadeau


Een Oriënteertafel: volgens Marjon Koper van de ANWB telt Nederland er slechts een paar. Ootmarsum is er daar één van: in het stadje zag honderd jaar geleden de Oriënteertafel het levenslicht. "Dat is een heel bijzonder verhaal", zegt Koper. "In 1914 was koningin Wilhelmina hier op bezoek, hier op de Kuiperberg. Ze was helemaal onder de indruk van het uitzicht en de bijzondere plek. Maar er was toen eigenlijk niks, geen enkele aanwijzing."

Ze vervolgt: "Een aantal jaar later heeft de toenmalige voorzitter van de ANWB, Edo Bergsma, die toen tevens burgemeester van Enschede was, ervoor gezorgd dat er hier een plaat kwam van de ANWB, waar je kon zien wat je allemaal kan zien vanaf hier."

Onder toeziend oog van tientallen belangstellenden, gaf de ANWB vanmiddag de verrekijker cadeau. "We hebben deze plek extra luister bijgezet met een verrekijker. Er stonden een aantal decennia geleden al verrekijkers, maar die zijn kapot gegaan. Wij zijn als ANWB van het ontdekken van je omgeving. Dat kan nu weer met deze mooie verrekijker."
In de video zie je hoe de verrekijker werkt:
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.