Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Het geluid van Bouwien: Solidair

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

(Door Bouwien Rutten)
Solidair
Twee weken van boerenprotest ligt achter ons. Veel boeren hebben aangekondigd maandag 4 juli het land op slot te willen zetten. Ze roepen op vliegvelden, Rotterdamse havens en alle distributiecentra voor levensmiddelen te blokkeren. Defensie staat klaar om bij te springen en deze blokkades tegen te houden. Dat het zover moet komen is triest. Of dergelijke protestacties de boeren gaan helpen betwijfel ik. Het roept geen sympathie op, wel klinkt de wanhoop door.
Oplossing in het midden
BBB vaart er wel bij, zij kan de leden toestroom amper bijbenen. In de peilingen blijft ze qua aantal zetels groeien. Maar gaan zij de oplossing brengen? Samen met JA21 hebben zij een Tienpuntenplan bedacht, voor de boeren een ideaalbeeld. De oplossingen lijken in het midden te liggen, zoals meestal het geval is. Maar dan moet het gesprek nu wel plaats vinden en het kabinet bereid zijn in de spiegel te kijken en uit hun bubbel te stappen.

Realiseer je dat het aangekondigde stikstofbeleid niet alleen de boeren raakt. Wat te denken van voedselvoorziening. Denken we echt dat het slim is afhankelijk te worden van het buitenland? En kunnen enkele honderden biologische boeren zorgdragen voor de voedselvoorziening voor ruim 17 miljoen inwoners? Dan zullen we eerst bereid moeten zijn meer te betalen voor ons voedsel zodat het verdienmodel voor de boeren realistisch wordt. Met de stijgende energieprijzen is dat haast een onmogelijke opdracht. Kortom, het raakt iedereen!

Vindingrijkheid en denken in oplossingen is een aangeboren talent van veel boeren. Laat Den Haag gebruik maken van dat talent en deze vindingrijkheid. Sàmen aan tafel, elkaar serieus nemen en elkaar respecteren; dan is de oplossing nabij.

Oproep
Eigenlijk heb ik maar 1 oproep aan ieder die dit leest, boer of geen boer. Hang die rode boerenzakdoek aan je huis of je vervoersmiddel de aankomende week. Laten we Solidair zijn met de boeren.

Dus kom op mensen, twijfel geen moment en hang die rode boerenzakdoek uit!

Naar aanleiding van deze column vragen en/of opmerkingen? Mail naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.