Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

KIJK TERUG: Bezoek koning aan Wierden roept gemengde gevoelens op bij Molukse gemeenschap

20220107 Wierden koning Willem Alexander Vossenbosch
Koning Willem-Alexander in gesprek met 1e generatie Molukkers
Beeld: Twente FM

WIERDEN - "Een stukje erkenning voor onze Molukse geschiedenis, niet veel maar er is een begin." aldus Paul Salakory, tweede generatie. Willem Alexander bezocht vandaag het monument Vossenbosch in Wierden. De gevoelens rond dit bezoek zijn gemengd. De een is verheugd door het bezoek van de koning en voor de ander is dit bezoek te laat. Wanneer koning Willem Alexander aankomt bij de Molukse kerk schreeuwt iemand vanuit het publiek: “Veel te laat.”


Bij het monument Vossenbosch uitten kinderen van de eerste generatie hun kritiek tijdens het bezoek, door foto’s van hun ouders te tonen die de komst van koning Willem Alexander niet meer mee kunnen maken. Dit geld voor de meeste mensen van de eerste generatie van Vossenbosch er zijn nog zeven oud-bewoners over die tot de eerste generatie behoren.

Zij waren aanwezig bij het bezoek van Willem Alexander aan het monument. De koning nam plaats tegenover oud-bewoners om met hun in gesprek te gaan. "We woonden met elkaar maar ook met de Nederlandse bevolking. We kregen kleinigheidjes, zoals stof waar ik gordijnen van heb gemaakt." aldus Mevrouw Tuasela-Totaley, eerste generatie.

Gedurende het bezoek waren er verschillende sprekers van de eerste, tweede en derde generatie die hun verhalen deelden over Vossenbosch en de nasleep van het verdriet en de pijn die de eerste generatie gevoeld heeft: “De effecten en gevolgen van het kolonialisme van Nederland zijn nog steeds voelbaar.” aldus Charissa Leiwakabessy, derde generatie.




Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.