Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Dinkelland: miljoen euro extra voor startersleningen

Tool 2222458 1920
Bouwvakker
Beeld: Twente FM

DINKELLAND – Eén miljoen euro extra beschikbaar voor startersleningen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Dinkelland leggen dat voorstel neer bij de gemeenteraad.


In de begroting van 2021 werd een bedrag van 500.000 euro gereserveerd voor het toekennen van startersleningen. Het saldo is momenteel 355.826,22 euro.
Maar, zo geeft het college aan, er lopen nog tien aanvragen voor een totaal bedrag van 328.200 euro. Daardoor blijft er nog een bedrag van 27.727,32 euro in kas.

‘Dit is niet voldoende om nog een volledige starterslening te kunnen afgeven. Zonder extra budget moeten nieuwe aanvragen worden afgewezen”, stelt het college in de raadsbrief aan de gemeenteraad.

Groeiend aantal aanvragen

Het aantal aanvragen voor startersleningen is de afgelopen jaren gegroeid. Waren er in 2017 vijf aanvragen, in 2018 waren dat er acht, in 2019 twaalf, in 2020 kwamen tien aanvragen binnen en in 2021 dertien. Dit jaar, 2022, zijn tot 1 mei al tien aanvragen ingediend.
Er komen niet alleen aanvragen binnen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande woningen. ‘Dat heeft wellicht ook te maken met de verhoging die de afgelopen jaren is doorgevoerd van 235.000 in 2019 naar 300.000 in 2022.’

Betaalbaar voor doelgroepen

Een van de speerpunten uit de omgevingsvisie Dinkelland is dat woningen voor doelgroepen betaalbaar en bereikbaar zijn. In de huidige woningmarkt met stijgende prijzen is het voor starters moeilijk om te kunnen beginnen op de woningmarkt.
De starterslening is een instrument die de gemeente heeft om starters te helpen wel de start te kunnen maken.
In de woonvisie heeft de gemeente opgenomen dat de Starterslening gecontinueerd wordt, zodat starters daarmee meer financiële ruimte krijgen om een woning aan te kopen.

Het college verwacht dat met de uitgifte van Spikkert 3, Brookhuis en Denekamp Oost en de ontwikkeling van particuliere nieuwbouwplannen de vraag naar een starterslening aanwezig blijft.
‘We zien nog geen daling van de woningprijzen en ook zijn de bouwkosten nog steeds stijgend. Zonder extra budget moeten we nieuwe aanvragen afwijzen. Er komt weliswaar ook geld terug (het is een revolverend fonds), maar op korte termijn is dat onvoldoende om extra leningen beschikbaar te stellen’, aldus het college.
Vandaar het voorstel aan de raad om een extra bedrag van een miljoen euro beschikbaar te stellen voor Startersleningen in Dinkelland.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.