Wethouders Evelien Zinkweg en Maaike Rödel ondertekenden gisteren samen met De Werkwijzer, Landwinkel ‘t Duvelshöfke en Bakkerij Olde Keizer by Frans de deal voor kortere ketens en meer streekproducten in Oldenzaal.
Kortere keten
Het marktaandeel van voedsel uit de korte keten ligt in Overijssel momenteel op vier procent. De Provincie wil dat opkrikken naar twintig procent. Eind vorig jaar heeft de gemeente Oldenzaal zich bij dit voornemen aangesloten. Met lokaal voedsel stimuleren we de regionale economie en het geld blijft in onze regio. Bovendien is lokaal voedsel over de hele linie duurzamer, gezonder en zorgt lokaal voedsel ervoor dat de consument weer dichter bij de boer komt te staan.
Regionale producten lokaal inkopen
Oldenzaal heeft een klein buitengebied met weinig producenten, als consument kunnen we wel een belangrijke bijdrage leveren. Dat geldt ook voor het bedrijfsrestaurant in het stadhuis. Samen met de Werkwijzer, die de restaurantvoorziening verzorgt, is inzichtelijk gemaakt welke producten er nu al regionaal worden ingekocht en waar dat nog meer kan. Eten uit de regio krijgt hierdoor nog meer vorm. Samen zetten we ons in voor kortere ketens en kunnen we het goede voorbeeld geven.
Bewustwording creëren
Een belangrijk onderdeel van de deal ‘Eten uit de regio” is bewustwording creëren. Daarom willen we laten zien waar ons voedsel vandaan komt. Hoe duurzaam is het bijvoorbeeld als de peultjes uit Zimbabwe komen? Iedereen kan de keuze maken om meer lokaal of regionaal te kopen. Ook in onze nabije omgeving zijn volop producten direct bij de boer of in de winkel te koop.