Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Oldenzaal wil meer streekproducten

Oldenzaal20gaat20voor20meer20streekproducten20op20de20kaart20 min
Ondertekening de Werkwijzer
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De intentieverklaring ‘Eten uit de regio’ werd eind vorig jaar ondertekend. Hierin werd door diverse Twentse gemeenten de intentie uitgesproken om meer lokaal geproduceerd voedsel te gebruiken. Nu is het tijd voor de volgende stap en ligt er een concrete deal op tafel: inzichtelijker maken waar producten vandaan komen en meer bewustwording creëren.


Wethouders Evelien Zinkweg en Maaike Rödel ondertekenden gisteren samen met De Werkwijzer, Landwinkel ‘t Duvelshöfke en Bakkerij Olde Keizer by Frans de deal voor kortere ketens en meer streekproducten in Oldenzaal.

Kortere keten

Het marktaandeel van voedsel uit de korte keten ligt in Overijssel momenteel op vier procent. De Provincie wil dat opkrikken naar twintig procent. Eind vorig jaar heeft de gemeente Oldenzaal zich bij dit voornemen aangesloten. Met lokaal voedsel stimuleren we de regionale economie en het geld blijft in onze regio. Bovendien is lokaal voedsel over de hele linie duurzamer, gezonder en zorgt lokaal voedsel ervoor dat de consument weer dichter bij de boer komt te staan.

Regionale producten lokaal inkopen

Oldenzaal heeft een klein buitengebied met weinig producenten, als consument kunnen we wel een belangrijke bijdrage leveren. Dat geldt ook voor het bedrijfsrestaurant in het stadhuis. Samen met de Werkwijzer, die de restaurantvoorziening verzorgt, is inzichtelijk gemaakt welke producten er nu al regionaal worden ingekocht en waar dat nog meer kan. Eten uit de regio krijgt hierdoor nog meer vorm. Samen zetten we ons in voor kortere ketens en kunnen we het goede voorbeeld geven.

Bewustwording creëren

Een belangrijk onderdeel van de deal ‘Eten uit de regio” is bewustwording creëren. Daarom willen we laten zien waar ons voedsel vandaan komt. Hoe duurzaam is het bijvoorbeeld als de peultjes uit Zimbabwe komen? Iedereen kan de keuze maken om meer lokaal of regionaal te kopen. Ook in onze nabije omgeving zijn volop producten direct bij de boer of in de winkel te koop.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.