De haringen zijn vorige week gevangen en worden vandaag schoongemaakt, verkocht en gegeten. ‘’Dit is een dag waar je als vishandel naar uitkijkt, het is een speciale dag. Een haring is een heel belangrijk product voor de Nederlandse vishandel’’, aldus Tonny Smit, eigenaar van Vis-Speciaalzaak Smit.
De Hollandse Nieuwe
‘’Wat zo bijzonder is aan de Hollandse Nieuwe is de smaak. Een smaak die eigenlijk maar gedurende een bepaalde periode is. Je proeft eigenlijk als ware gewoon nog de zee in de haring, lekker groen en lekker zacht.’’ De Hollandse Nieuwe kan je herkennen door het proeven. ‘’Je kan de zee als ware nog proeven.’’ Maar als vishandelaar weet men wanneer het een Hollandse nieuwe is. ‘’Je ziet het bij het schoonmaken’’, aldus Smit.
(tekst gaat onder de video verder)
Dit jaar heeft de Hollandse Nieuwe een iets hoger vetpercentage dan voorgaande jaren, dat komt voornamelijk door het mooie voorjaar. ‘’Ik zeg altijd, hoe mooier dat het voorjaar is, des te meer zon je hebt. De zon zorgt voor meer verkleuring in de zee, dus meer alg. Hoe meer alg je krijgt, hoe meer plankton je krijgt. Haringen eten plankton, en hoe meer de haring eet hoe vetter de haring wordt. De temperatuur van het zeewater die iets warmer wordt zorgt ervoor dat de huid van de haring iets dunner wordt waardoor de haring zich laat schoonmaken’’, aldus Smit.
Hogere prijzen dit jaar
De Hollandse Nieuwe van 2022 is duurder geworden dan vorig jaar. ‘’Dat komt door de stijging van dieselprijzen.’’ Vissers gebruiken diesel voor hun boten, en door de hogere dieselprijzen zijn ze meer geld kwijt aan het vervoeren van vis. ‘’Schepen verbruiken om en nabij vijftigduizend euro aan diesel per week, en heel veel vissers kunnen dat niet meer bekostigen. Dat is ook de reden waarom heel veel vis in de haven blijft liggen’’, aldus Smit.