Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Onderzoek naar dagactiviteiten voor mensen met geheugenproblemen

Foto onderzoekdementie
Onderzoek dementie
Beeld: Twente FM

TWENTE – In de gemeenten Wierden, Rijssen-Holten en Hellendoorn loopt nu een groot onderzoek met de vraag aan welke activiteiten mensen met geheugenproblemen behoefte aan hebben. Het onderzoek richt zich op thuiswonende mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers en naasten.


Het aantal mensen met geheugenproblemen, zoals dementie, neemt de komende jaren sterk toe. Ook in de gemeenten Wierden, Rijssen-Holten en Hellendoorn. Om deze mensen zoveel mogelijk te ondersteunen, willen de gemeenten passende activiteiten en voorzieningen bieden dichtbij huis. Maar welke activiteiten zouden dat moeten zijn? En hoe vaak wil men meedoen, wil men dat in kleine groepjes of individueel, in de ochtend of juist avonduren, en kan men er alleen naar toe of met begeleiding van een mantelzorger? Veel vragen waar de gemeenten in het onderzoek antwoord op hopen te krijgen.

Soorten activiteiten

‘’Er wordt al het een en ander georganiseerd voor mensen met geheugenproblemen’’, vertelt Anjolien Smelt, zorgcoördinator bij Evenmens. ‘’Vanuit Evenmens organiseren we bijvoorbeeld lotgenotengroepen, de cursus Omgaan met dementie en de bijeenkomsten De kracht van herinneringen. Daarnaast is er in iedere gemeente een ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Maar wij, de gemeenten en de andere zorg- en welzijnsorganisaties willen heel graag weten waar mensen nog meer of juist specifiek behoefte aan hebben. Zijn dat muzikale activiteiten, speciale wandelingen of juist activiteiten waarbij men iets nieuws leert. Als we daar meer inzicht in hebben, kunnen we in de toekomst gericht activiteiten aanbieden. We hechten er verder veel waarde aan om te weten waar mantelzorgers behoefte aan hebben.’’

Meedoen aan onderzoek

Aan het onderzoek kan iedereen die thuis woont en te maken heeft met geheugenproblemen meedoen. De vragenlijsten zijn zowel online als fysiek in te vullen. De vragenlijst kan online ingevuld worden via de website van Evenmens, www.evenmens.nl/onderzoek, of schriftelijk met hulp van Evenmens. De online vragenlijst kan tot en met 30 juni ingevuld worden en is anoniem. De papieren versie kan tot 1 augustus ingevuld worden. In de vragenlijst wordt alleen gevraagd naar de vier cijfers van uw postcode. Zo krijgen de gemeenten inzicht op welke plekken behoefte aan activiteiten is.

Gespreksgroepen

Daarnaast worden er speciale gespreksgroepen georganiseerd door Evenmens in samenwerking met Carintreggeland en ZorgAccent. Anjolien: ‘’Wie aan deze gespreksgroepen mee wil doen, kan zich melden bij Evenmens Rijssen, of bij de betrokken casemanager. In kleine groepjes gaan we met deelnemers in gesprek over zinvolle dagactiviteiten.’’

Samenwerking

Het onderzoek is in opdracht van de gemeenten en wordt uitgevoerd door onderzoek- en adviesbureau ZorgfocuZ in samenwerking met Stichting Evenmens. Daarnaast zijn de zorgorganisaties ZorgAccent, Carintreggeland en de ViaVie Welzijn nauw betrokken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.