Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Column: 4 turbines rijker

Bouwien20foto20voor20site
Bouwien Rutten
Beeld: Twente FM

4 turbines rijker


(Door: Bouwien Rutten)

Nog maar enkele jaren geleden bezwoer het provinciebestuur gemeenten niet te overrulen met het plaatsen van windturbines. We stonden toen aan het begin van de energieopgave die het Rijk had bedacht middels de Regionale Energie Strategie. Oftewel RES genoemd. De regio staat aan de lat, gemeenten komen zelf met hun inbreng en plan om de benodigde hoeveelheid duurzame energie te behalen. Zo ook de gemeente Losser. Een gemeente waar de discussie extra waait vanwege de bestaande turbines aan de Duitse zijde. En vanwege het feit dat het ooit als Nationaal Landschap is bestempeld. Kortom, dat alleen al maakte voor vele inwoners de plaatsing van windturbines een discussiepunt.

Een nieuwe coalitie
Inmiddels zijn we een coalitie verder. Een coalitie die bedacht had dit onderwerp als preferendum te kunnen voorleggen aan de inwoners van de gemeente Losser. Meerdere opties zijn mogelijk bij een preferendum. Daar kun je van alles van vinden maar het geeft de inwoner in ieder geval inspraak. Al kan een gevoelsmatige keuze soms anders uitpakken dan dat je gewenst had, doordat niet alle consequenties goed in beeld worden gebracht met een dergelijk instrument.

Maar goed, er komt geen preferendum..want de provincie heeft al grond vergeven. Zo schrijft de Tubantia op 8 juni jl. De gemeente voelt zich overruled. Ook blijkt dat grondeigenaren al grond hebben verkochten aan Prowind. Tel uit je winst, maar liefst 4 grote windturbines wordt het gebied rijker. Zo, die komt binnen!

Voor de nieuwe coalitie voldoende reden om het al voorgenomen windbeleid 4 jaar in de ijskast te zetten. Zolang je het in de ijskast zet, bestaat het niet. Denken ze. “Ik kom uit Losser en ik weet van niks”

Wordt wakker nieuwe coalitie! Of moet ik zeggen, word wakker inwoners! Natuurlijk draait de wereld gewoon door. Aan die ijskast wordt voorbij gelopen. In dit geval komt dat wellicht goed uit voor de wethouder die al jaren vecht voor zijn windturbines, maar wat vinden de overige wethouders ervan? En waarom is de optie om deel te nemen aan de Duitse energievoorziening zo snel opgegeven?

Sta op
Lijkt mij een goed idee dat juist nu het windbeleid uit de ijskast moet blijven. Vooral goed zichtbaar zijn en laten weten wat je wilt bereiken. Anders ga je inderdaad het stuur uit handen geven aan de provincie en Prowind. En ga je je als gemeente overruled voelen door een provincie. Laat dat niet gebeuren.
Dit is toch bij uitstek een mooie uitdaging voor een nieuwe coalitie? Daarvoor zijn zij gekozen als gemeentebestuur. Dus bestuurders van Losser, doe wat je hoort te doen. Sta op en laat je horen!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.