Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Deel archief Molkenboer naar Oldenzaal

Oldenzaal gemeentehuis betonmuur
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Een groot gedeelte van het archief van textielfabriek Molkenboer komt naar terug Oldenzaal. Op dinsdag 7 juni 2022 komen Nazaten van de familie Molkenboer overhandigen dinsdag 7 juni 2022 een groot gedeelte van het archief van hun voorouders aan de gemeente Oldenzaal.


Daarmee wordt het Oldenzaalse stadsarchief verrijkt met een bijzonder en uniek stuk geschiedenis.

Stoomweverij

De Oldenzaalsche Stoomweverij werd geleid door Johan Molkenboer. Na zijn overlijden in 1892 nam zijn vrouw Hermanna Molkenboer zonder aarzelen de leiding over. Daarmee nam zij een unieke en opmerkelijke positie in binnen de voornamelijk door mannen gedomineerde Twentse textielwereld. Hermanna Molkenboer leidde de fabriek van 1892 tot 1904, waarbij de fabriek weer floreerde. Hermanna was tevens één van de eerste vertegenwoordigers van het feminisme, verfoeide het korset en deed mee aan de Nationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid in Den Haag. De fabriek Molkenboer heeft precies 100 jaar bestaan en heeft in die periode veel betekend voor zowel de werkgelegenheid in Oldenzaal alsook het sociaal economische aspect voor de toenmalige inwoners van de stad.

Over Hermanna Molkenboer en haar tijd als directeur is een boek geschreven door de Oldenzaalse Lizzy Wiggers-van Schoot. Ook is op internet op diverse plekken informatie over haar te vinden, onder andere in de rijke canon van Oldenzaal: www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/twente/oldenzaal/hermanna- molkenboer.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.