Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

70 jaar Molukse geschiedenis in Twente

70 jaar molukkers rijssen
Expositie 70 jaar Molukkers in Overijssel
Beeld: Twente FM

RIJSSEN-HOLTEN – In het stadhuis van Rijssen-Holten staat vanaf 24 mei tot en met 17 juni de reizende expositie van 70 jaar Molukkers in Overijssel. Bij deze expositie wordt 70 jaar Molukkers in Almelo, Deventer, Nijverdal, Rijssen-Holten, Staphorst Wierden en Zwolle, van A tot Z, uitgelicht voor belangstellenden.


De gezamenlijke geschiedenis van de Molukkers en Nederlanders begon driehonderd tot vierhonderd jaar geleden. ‘’Toen zetten de Nederlanders na de Portugezen voet aan land in de Indische Archipel. De Indische Archipel werd een kolonie van Nederland, Nederlands-Indië. Nederland wilde door middel van de kolonie haar toekomst waarborgen. Zo eigende Nederland zich alle mineralen toe, die op de Molukken in de grond zaten’’, aldus Paul Salakory, voorzitter van stichting 70 jaar Molukkers.

Ook de Banda-Eilanden speelden een grote rol. ‘’De inwoners van die eilanden werden toen afgeslacht om de nootmuskaat, een van de export producten waar Nederland rijk door is geworden’’, zegt Salakory.

Molukkers kwamen naar Nederland

In de jaren 50 kwamen de Molukkers naar Nederland. ‘’De geschiedenis leert ons dat onze ouders vochten tegen de Indonesische overheid. Zij stonden altijd aan de zijde van Nederland.’’ Volgens Salakory konden de Molukkers na verloop van tijd kiezen om naar Nederland te worden gedeporteerd of in Indonesië te blijven om te vechten tegen hun eigen volk. Veel Molukkers hebben toen de keuze gemaakt om naar Nederland te gaan voor een tijd van vier tot zes maanden. ‘’Dat blijkt inmiddels al zeventig jaar te zijn’’, aldus Salakory.

Het belang van de expositie

De expositie 70 jaar Molukkers in Nederland is neergezet omdat de Molukkers vinden dat de geschiedenis, van Nederland en de Molukkers, doorverteld moet worden zolang de Molukkers in Nederland zijn. ‘’Wij zijn hier niet gekomen om economische redenen maar vanwege politieke redenen, en die politiek wordt nog steeds bedreven door de Nederlandse en Indonesische overheid ten nadele van de Molukse gemeenschap’’, aldus Salakory.

Corona speelde een rol

Zoals bij veel dingen de afgelopen jaren heeft ook corona roet in het eten gegooid bij de expositie 70 jaar Molukkers in Nederland. ‘’Vanwege corona zijn Rijssen-Holten en Staphorst uitgevallen, maar de exposities in die gemeenten worden na Zwolle gehouden’’, zegt Salakory. Zwolle zou bij de expositie de laatste zijn, vandaar ook de naam van A tot Z.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.