Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Mogelijk toch weer afvalwater in de bodem van Twente?

MG 3866
Start campagne 'Wij zijn het SAT!'
Beeld: Twente FM

TWENTE - Mogelijk wordt er toch weer afvalwater in de Twentse bodem gepompt.


(door Oscar Siep RTV Oost)

In het debat hierover donderdag in de Tweede Kamer wilde staatssecretaris Vijlbrief geen garanties geven om dat te voorkomen. "Want als ik dat doe, dan kost dat de staat heel veel geld."

Het is nog niet zover dat de NAM weer afvalwater in oude gasvelden onder Twente mag injecteren. Er zijn volgens de toezichthouder nog veel vragen die moeten worden beantwoord voordat de veiligheid gewaarborgd kan worden. Maar als dat wel het geval is, staat niets in de weg om opnieuw afvalwater in de Twentse bodem te pompen. Omdat de staatssecretaris nog niet zeker is of het water in Drenthe schoner kan worden geïnjecteerd, wil hij niet zeggen dat het Twentse afvalwater verleden tijd is.

Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de injectie van afvalwater voorlopig nog niet kan worden opgestart. Niet de gescheurde injectieput ROW-2 in Rossum gooit roet in het eten, maar er is een nieuw mogelijk probleem ontdekt. Naast de buizen van injectieput ROW-4 op ongeveer een kilometer diepte, is een hoeveelheid pekelwater ontdekt die niet kan worden verklaard. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil dat de NAM eerst onderzoekt om hoeveel water het gaat en waar dat vandaan komt.

(Dit artikel kwam tot stand door samenwerking met onze mediapartner RTV Oost)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.