Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

College Oldenzaal behoedzaam vanwege grote financiële onzekerheden

Oldenzaal gemeentehuis betonmuur
Oldenzaal gemeentehuis
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Het nieuwe college heeft de eerste serie van financiële stukken opgeleverd. In deze stukken wordt verantwoording afgelegd over 2021, de begroting voor 2022 bijgesteld en een doorkijk gegeven naar de begroting van 2023. Vanwege de grote financiële onzekerheden die op de gemeente afkomen, kiest het college ervoor behoedzaam te blijven. Dat betekent dat het college voorstelt enige ruimte te behouden voor het invullen van ambities die volgen uit het Raadsprogramma. En daarnaast met name de wettelijke verplichte en onvermijdbare investeringen te doen.


Het jaar 2021 sluit de gemeente Oldenzaal af met een eenmalig resultaat van 8,3 miljoen euro. Dat is een flink resultaat, maar wel één met de nodige kanttekeningen. De meevallers die genoteerd zijn, zijn eenmalig en hebben geen invloed op de structurele financiële positie van de gemeente. De meevallers zijn met name afkomstig uit het Sociaal Domein, een hogere opbrengst uit het Grondbedrijf, een eenmalige dividenduitkering en voordelen uit renteopbrengsten. Het voorstel van het college is om dit positieve resultaat grotendeels te gebruiken om de algemene reserve op te plussen. Daarmee vergroot het weerstandsvermogen van de gemeente, zodat toekomstige tegenvallers op te vangen zijn. Waardoor uiteindelijk het voorzieningenniveau en de vangnetten voor de inwoners op een aanvaardbaar peil kunnen blijven.

Beperkte investeringsruimte

Verder vooruit kijkend is duidelijk dat de mondiale economische ontwikkelingen, de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie de gemeenten hard gaan raken. In de Kadernota, de opmaat voor de begroting 2023, zijn de eerste risico’s doorgerekend. Daaruit blijkt dat er voor de komende jaren slechts beperkte ruimte is om te investeren. Ook zijn de inkomsten vanuit het Rijk vanuit het Gemeentefonds op de langere termijn nog hoogst onzeker. Dit zorgt ervoor dat het college behoedzame financiële keuzes maakt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.