Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Column: Koeien op Schiphol

Koe
Koeien op Schiphol
Beeld: Twente FM

Koeien op Schiphol


(door Bouwien Rutten)

Volgens een politieke meerderheid maar ook veel natuurorganisaties is een gedragsaanpassing van boeren dé oplossing in de stikstofproblematiek. De dieren beweging op het platteland moet anders volgens hen. Minder aantallen, meer regels omtrent landbewerking en waar men jaren gestreden heeft voor vee dat naar buiten moet, is nu de insteek dat het vee binnen moet blijven. Want…minder uitstoot. Voila, de oplossing voor het te veel aan stikstof is nabij. Denken ze.

Ondertussen is het op Schiphol een grote ellende. Vakantiegangers uit alle hoeken van Nederland willen massaal de lucht in. Want het kan weer!
De gemiste vakanties van de afgelopen paar jaar moeten vooral ingehaald worden. Helaas niet voor de mensen die er werkzaam zijn, het verdiende loon is minimaal.
De kans is groot dat de gemiddelde Schiphol medewerker een zeer lijf heeft van het koffers tillen en te kleine bagageruimtes inkruipen. Wie is er nu toe aan vakantie? Wij of zij?

Afgelopen zondag liep ik met man en vrienden door het prachtige Springendal. Vriendin en tevens boerin Carla vertelde mij van de boerenaktie 30 mei, koeien op stal. Het maken van een punt tegen een vergunningsplicht voor koeien in de wei. Vanwege een teveel aan stikstof is deze regel bedacht. Hoe ver staat de overheid van de praktische invulling van boeren af?
Rondlopend in het mooie Natura2000 gebied genoten wij van de vele koeien tevreden in de wei én de prachtige natuur. Terloops vertelde Carla dat we langs een orchideeën veld liepen. Paarse bloemen schitterden tussen de groene grassen.

Is dit geen treffend voorbeeld van hoe Natura2000 en boeren samen kunnen leven. Sterker nog, al eeuwen natuurgebieden beheren en onderhouden?
En ja, natuurlijk zijn er uitzonderingen waar we onze ogen niet voor mogen sluiten. Maar als we onze ogen wel sluiten voor de gigantische hoeveelheid vliegverkeer, zijn we dan niet totaal verkeerd bezig?

Is het een idee eerst ons eigen gedrag aan te passen voordat we gaan vingerwijzen naar een specifieke doelgroep? Stad en platteland, natuur en boer, het kan allemaal prima samen. Het vraagt alleen wel meer inlevingsvermogen en respect. Respect voor de boer maar ook voor de onderbetaalde Schiphol medewerker.

Springendal zonder koeien op een mooie lentedag is een stuk minder fraai.
En die koffer kan best wat minder zwaar. Scheelt stikstof in de luchtvaart én kledingindustrie!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.