Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Aandacht voor aanrijdingen met reeën

Ree
Ree.
Beeld: Twente FM

TWENTE - De meeste aanrijdingen met reeën vinden plaats in het voorjaar of in de vroege zomer. Jaarlijks komen er in ons land zo’n 10.000 aanrijdingen met reeën voor. Binnen het werkgebied van de Wildbeheereenheid in de gemeenten Wierden, Rijssen-Holten en Hellendoorn zijn dit jaarlijks enkele tientallen reeën. In 2021 ging het om 70 reeën die zo de dood vonden in het verkeer. In 2020 waren dit nog 56 reeën. De toename is grotendeels te verklaren door de enorme toegenomen recreatiedruk en de verstoring daardoor in de velden.


Aanrijdingen met wild komen altijd onverwachts en zijn helaas moeilijk te voorkomen. Toch als men iets meer weet van het gedrag van reeën, is het mogelijk de kans op een aanrijding te verkleinen. Wegtrajecten waar wild regelmatig oversteekt, zijn door de wegbeheerder vaak voorzien van de bekende borden ‘overstekend grootwild’. Of worden er in de berm paaltjes geplaatst met zogenaamde wildspiegels

Wat te doen om een aanrijding te voorkomen?

Om een aanrijding met wild te voorkomen kunnen wegbestuurders zoveel mogelijk met grootlicht gaat rijden. Als men dan in een bosrand reflecterende oogjes ziet, dan is dat een dier dat heel vlak bij de weg is en waarschijnlijk wil oversteken. Als men dit ziet moet er gas terug worden genomen zodat het overstekend wild nog te ontwijken is of zodat er op tijd gestopt kan worden.

Natuurlijke oorzaak

Het aantal reeën varieert door het jaar heen en is gerelateerd aan onder andere het seizoensgebonden gedrag van de dieren. De meeste aanrijdingen vinden plaats in de lente, in de maanden april en mei. In deze periode gaan reeën, die in de winter in een zogenaamde wintersprong leven, een meer solitaire periode tegemoet. Een wintersprong wordt gevormd als de winter begint en bestaat meestal uit verschillende reebokken, geiten en hun nakomelingen van dat jaar en eventueel die van het vorige jaar. In de lente valt deze wintersprong weer uit elkaar. Dat begint met een toename in het territoriale en agressieve gedrag van de dominante bokken. Hierbij worden de nog onvolwassen bokken verjaagd uit het territorium. Verbannen en op zoek naar een nieuwe leefomgeving steken jonge bokken regelmatig wegen over, wat leidt tot aanrijdingen.

De mens als oorzaak

Naast de invloed van het gedrag van reeën op het aantal aanrijdingen, spelen activiteiten van de mens een grote rol. Zo heeft een toename in infrastructuur ervoor gezorgd dat de dieren steeds minder leefomgeving en aaneengesloten gebieden ter beschikking hebben. Zodoende worden ze gedwongen zich tijdens de zoektocht naar voedsel en rust te verplaatsen over wegen heen. De gebieden die het ree nog heeft, worden geregeld verstoord door recreatieve activiteiten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.