Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo
Nieuws
Twente

Veel activiteiten in Waterweek Twente

Twentse20 Waterweek20watermolen20met20spaarvijver
Watrermolen met spaarbekken.
Beeld: Twente FM

TWENTE - Tijdens de Twentse Waterweek van 11 tot en met 19 juni 2022 staat Twente in het teken van water; op allerlei locaties worden activiteiten gehouden voor jong en oud rondom het thema water, van rondleidingen en demonstraties tot acties en bijeenkomsten.


Doel van de Twentse Waterweek is het water- en klimaatbewustzijn van inwoners, ondernemers en bestuurders vergroten en inzicht geven in wat men zelf kan doen.
Twente is een regio met een unieke waterbalans; mede door de hoge zandgronden is de droogteproblematiek hier groter dan in andere regio’s in Nederland. “Door het extreem warme weer van de laatste weken ervaren we de gevolgen van klimaatverandering in Twente des te meer”, geeft Hans van Agteren, voorzitter bestuurlijk kernteam van initiatiefnemer Twents waternet aan. “Klimaatverandering heeft niet alleen gevolgen voor de grondwaterstanden en drinkwatervoorziening, maar ook de boerenbedrijven, industrie, scheepvaart en natuurgebieden lijden onder droogte.

Vergroten waterbewustzijn

Met de Twentse Waterweek willen we het waterbewustzijn van inwoners, ondernemers en bestuurders dan ook vergroten en inzicht geven in het feit dat iedereen zijn eigen steentje bij kan dragen aan een beter klimaat.”

Twentse Waterweek

De Twentse gemeenten organiseren, al dan niet in samenwerking met het waterschap Vechtstromen, verschillende activiteiten voor de Twentse Waterweek.
Van Agteren: “Iedere gemeente organiseert activiteiten rondom thema’s die aandacht nodig hebben, want ieder stukje Twente is uniek. Er zijn fietstochten door de stad en de natuur en je kunt wandelingen maken langs water en groen in de stad. Ook zijn er, samen met het waterschap, rondleidingen bij bijvoorbeeld waterzuiveringen en hoofdrioolgemalen.”

Op de website www.groenblauwtwente.nl staat een overzicht van alle activiteiten die worden georganiseerd tijdens de Twentse Waterweek.
Hier staat ook meer informatie over de activiteiten en kan men zich aanmelden, mocht dat nodig zijn.

Initiatief van Twents waternet

De Twentse Waterweek is een initiatief van Twents waternet: een professioneel netwerk van veertien Twentse gemeenten, waterschap Vechtstromen en de partners provincie Overijssel en Vitens. “Onze overtuiging is ‘samen slimmer met water’”, zegt van Agteren. “Belangrijke aandachtspunten binnen onze samenwerking zijn kostenbeheersing, bijdragen aan een prettige leefomgeving en innovatie op het gebied van water.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.