Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Noordoost Twentse gemeenten geven groen licht voor eigen energiebedrijf

50 windmolennn
Windmolen.
Beeld: Twente FM

TWENTE - De colleges van Dinkelland, Losser en Tubbergen hebben groen licht gegeven voor het oprichten van een coöperatief energiebedrijf, waaraan gemeenten en lokale energie-initiatieven op gelijkwaardige basis deelnemen. De gemeente Oldenzaal steunt het initiatief financieel. De samenwerking in het bedrijf maakt het mogelijk om kennis, ervaring en middelen te bundelen, grotere projecten voor energieopwekking op te pakken en de lokale productie van duurzame energie te versnellen.


Een belangrijk uitgangspunt van de energietransitie in Noordoost Twente is dat de opbrengsten van energieproductie zo veel mogelijk lokaal blijven: ‘lusten en lasten lokaal’. Daarmee wordt de leefbaarheid van het platteland gestimuleerd. Het nieuwe regionaal energiebedrijf moet de productie van energie in eigen regio versnellen.
De gemeenten en de lokale energie-initiatieven hebben in 2021 en 2022 in stappen toegewerkt naar de oprichting van het bedrijf.

Lokale energie initiatieven

Steeds meer groepen burgers willen samen hun dorp of stad verduurzamen. Ze starten een energie-initiatief en wekken samen zonne- of windenenergie op, werken aan energiebesparing, gezamenlijke inkoop van zonnepanelen of isolatiemateriaal, of richten zich op het gebruik van elektrische deelauto’s. In Noordoost Twente zijn verschillende lokale initiatieven actief om samen zonne-energie op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen op grote bedrijfsdaken. Inwoners kunnen lid worden van zo’n energie-initiatief en profiteren van de opbrengsten.
Het nieuwe coöperatieve energiebedrijf start met deze zon-op-dak initiatieven. Op termijn kunnen meer lokale initiatieven aansluiten. Het regionale energiebedrijf richt zich uitsluitend op de opwek van duurzame energie maar zal zelf niet optreden als energieleverancier.

Lokaal meer duurzame energie opwekken

Aanleiding voor de oprichting van een regionaal energiebedrijf zijn landelijke en regionale afspraken om lokaal meer duurzame energie op te wekken. Nederland werkt aan een energiesysteem waarbij nauwelijks nog CO2 vrij komt. De overgang naar een duurzame energievoorziening , de energietransitie, is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. In 2050 moet de energievoorziening bijna volledig duurzaam en CO2-neutraal zijn.
Alle gemeenten in Nederland hebben vanuit het klimaatakkoord de opdracht van het Rijk om duurzame energie op land op te wekken. In dit kader hebben de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen afgesproken een gezamenlijke bijdrage te leveren aan de Regionale Energie Strategie Twente, voor de opwek van 225 GWh duurzame elektriciteit binnen de gemeentegrenzen in 2030.

Energie van Noordoost Twente

De overstap van fossiele naar duurzaam opgewekte energie om de uitstoot van CO2 tegen te gaan houdt niet op bij de gemeentegrens. De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen werken daarom samen aan de energietransitie onder de naam Energie van Noordoost Twente.
Energie van Noordoost Twente ontwikkelt een gezamenlijke basis voor beleidskaders, zet processen en projecten op om de productie van duurzame energie van de grond te krijgen, brengt lokale initiatieven en het bedrijfsleven samen om goede voorbeelden te delen en adviseert de inwoners van de vier gemeenten hoe zij hun woningen energiezuinig kunnen maken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.