Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

KIJK TERUG: Maarschalk van Saterslo naar Saasveld

20221905 Maarschalk van Saterslo
Het Maarschalk van Saterslo orkest
Beeld: Twente FM

SAASVELD - De Maarschalk van Saterslo komt naar Saasveld! Sagen en legenden komen tot leven door acteurs, vertellers, muzikanten en koor. Dit Twentse muziektheater gaat op zaterdag 4 juni in première. Twente FM nam een kijkje.


De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Op een historische locatie, in de kasteeltuin. Muziekvereniging St. Ceacilia voert hier in het Pinksterweekend de voorstelling de Maarschalk van Saterslo uit. Vooraf gaat het publiek aan een driegangen diner.

Het initiatief komt van deze muziekvereniging. “Het idee ontstond om van de historie van Saasveld een eigen compositie op te maken”, vertelt voorzitter Henri Veldhuis. Dat idee vond weerklank bij de muzikanten. “We zijn er bij de sinterklaas intocht en op Koningsdag, maar met dit muziektheater presenteren we ons op een heel andere manier. Voor onze vereniging is dit een spannend project.” Daarnaast werd een projectkoor gevormd van tachtig leden.

Negenhonderd jaar in anderhalf uur

Negenhonderd jaar Saasveldse geschiedenis samenvatten in een muziekstuk met tekst en zang in maar anderhalve uur. Het was nogal een uitdaging die St. Caecilia voorlegde een schrijver Laurens ten Den en componist Carl Wittrock. Een voorwaarde was dat gesproken wordt in het Twents, en dat is Ten Den op het lijf geschreven. Het verhaal begint rond 1250. Het publiek wordt door de geschiedenis geleid door vier personen, die ook in de volgende eeuwen terugkomen: ‘n kearl, het wief, het wicht en ’t jungske.

Wittrock: 'Klinkt veelbelovend'

De fameuze componist Wittrock erbij halen was voor de muziekvereniging een behoorlijke stimulans. Voor Wittrock zelf was het ook iets nieuws; hij had al vaker gecomponeerd voor theater op locatie, maar nog niet eerder voor een fanfareorkest mét een koor én solisten én een drumband erbij. Vandaag is hij voor het eerst op de repetitie: “Het klinkt veelbelovend!”

Meer informatie en kaartverkoop: www.maarschalkvansaterslo.com
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.