OLDENZAAL - En dan sta je oog in oog met een agent en een drugshond. Het overkwam vanmiddag leerlingen van een aantal klassen van de locatie praktijkonderwijs van het Twents Carmel College (TCC) in Oldenzaal. Het ging om een preventieve controle, door de politie opgezet samen met de school. "Twents Carmel College wil een veilige school zijn voor leerlingen en personeel", laat de school in een verklaring op haar site weten. Vijf vragen over het zogenoemde 'veiligheidsonderzoek'.
Wat is de aanleiding van het veiligheidsonderzoek? Het onderzoek werd gehouden omdat er rondom een school bijna altijd, in meer of mindere mate, geruchten zijn over drugsgebruik. Door de politie op drugs te laten controleren wil de school laten zien dat het in bezit hebben van drugs of drugsgebruik niet wordt getolereerd.
De locatie praktijkonderwijs is de vierde locatie van het Twents Carmel College die in het kader van preventie is bezocht door de politie. Eerder kregen ook de locaties in Losser en de locaties aan de Postskampstraat en de Lyceumstraat een bezoekje. De andere locaties van TCC zijn niet in het veiligheidsonderzoek betrokken omdat daar alleen maar onderbouwleerlingen zitten. Op de locaties die wel zijn bezocht, zijn de onderbouwleerlingen ook niet meegenomen in het onderzoek.
Kan dat zomaar, zo'n preventieve drugscontrole op een middelbare school?
De actie is volgens het Twents Carmel College gerechtvaardigd vanwege de toename van drugsgebruik onder jeugd, dat is een landelijke tendens. De school heeft het onderzoek voorbereid met politie, de gemeente en de TCC-brede schoolleiding. Ouders en leerlingen hebben een brief gekregen over het onderzoek en op de website van de school worden ook vragen over het onderzoek beantwoord.
Waarom zijn niet alle klassen in de school onderzocht?
Zo'n drugscontrole vraagt veel inzet van de politie, maar ook van de school. Daarom is er gekozen voor een steekproef, waarbij een aantal klassen is bezocht. Het is bovendien een actie waar een preventieve werking vanuit moet gaan. Met andere woorden: het gaat om de boodschap. Dan is het niet nodig om alle klassen te bezoeken.
Op school is alle drugsbezit verboden. Het in bezit hebben van drugs zal dan ook leiden tot straf. Ook volgens de Opiumwet is drugsgebruik en drugsbezit onder de achttien jaar verboden. Het Nederlandse gedoogbeleid is alleen van toepassing voor meerderjarigen . Met de politie is afgesproken dat iedere minderjarige leerling bij wie drugs wordt aangetroffen later op het politiebureau wordt uitgenodigd.
Stel, de drugshond selecteert een leerling, wat gebeurt er dan?
Er zijn twee opties: een leerling heeft wel of geen drugs bij zich. In het eerste geval worden de ouders of verzorgers van de leerling door de school gebeld en bijgepraat over wat er is gebeurd en dat er geen drugs is aangetroffen. De leerling mag daarna terug naar de klas. De overige leerlingen krijgen te horen dat er niets is gevonden en dat de leerling niet onder verdenking staat.
Als er wel drugs wordt aangetroffen, krijgen ouders of verzorgers ook een telefoontje van de school. Met de ouders of verzorgers worden de vervolgstappen daarna besproken. De leerling gaat niet terug naar de klas, maar naar huis. Later volgt een gesprek op het politiebureau en op school, samen met de ouders of verzorgers. Hoe treedt de school op tegen leerlingen die betrapt zijn met drugs?
Handel in en bezit van drugs is verboden.
In overleg met ouders wordt bekeken hoe er wordt gestraft door de school. Dat hangt ook af van het precieze delict en de voorgeschiedenis van de leerling. Schorsing en verwijdering van school behoren tot de mogelijkheden. Los van het geven van straf wil Twents Carmel College ook voorlichting, zorg en ondersteuning te bieden, juist bij leerlingen die uit het veiligheidsonderzoek naar voren kwamen? Het goede nieuws over de controle van vandaag op de locatie praktijkonderwijs is dat alle leerlingen weer naar hun klas mochten. Er is geen drugs aangetroffen.
(Artikel in samenwerking met onze mediapartner RTV Oost)