Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Twente

Hoarder week: Mensen met verzamelwoede

Hoarding
Hoarding
Beeld: Twente FM

TWENTE - Een postzegelverzameling, barbiepoppen of muntjesverzameling: Als kind of volwassene hebben veel mensen ooit wel eens een verzameling gehad, of nu nog steeds.


Annet Kaspers, sociaal verpleegkundige en werkzaam voor het Meldpunt Woningvervuiling van GGD Twente, vertelt over verzameldwang én hoe erg dit het leven van mensen beïnvloed. Van 16 tot en met 22 mei is de Nederlandse Hoarding Week.

Hoarding

Verzameldwang is de vertaling van hoarding. In Nederland is ongeveer 1,5% van de bevolking hoarder. Dat komt neer op ongeveer 9000 mensen in Twente die lijden aan deze verzamelstoornis.

“Hoarding is vrij onbekend, maar een niet te onderschatten stoornis. Wat veel mensen niet weten is dat hoarding gevaarlijk is. Het zorgt voor gezondheidsrisico’s’’, aldus Kaspers. Doordat de verzameling van mensen zo groot is zijn dagelijkse activiteiten niet meer mogelijk. Zoals door het huis lopen, koken, schoonmaken, persoonlijke hygiëne en zelfs slapen.

Samenwerking als oplossing

Ook kan door de verzameling sprake zijn van vervuiling en brandgevaar. Ingrijpen is dan noodzakelijk. “Ingrijpen kan als heftig worden ervaren, een ontruiming zelfs traumatisch. We willen ontruimingen voorkomen en een omgeving creëren waarin met de hoarder gewerkt wordt aan de situatie. Dit doen we met onze multidisciplinaire aanpak tussen GGZ, GGD en ambulant begeleiders’’, aldus Kaspers.

Andere beleving

Volgens Kaspers is het belangrijk je te verplaatsen in een hoarder. “Voor een hoarder kunnen de verzamelde spullen als zeer waardevol en nuttig worden gezien. Anderen zien voornamelijk rommel en vooral heel veel spullen. De beleving van een hoarder bij een verzameling is totaal anders. Buren kunnen zich zorgen maken over brandgevaar of het aantrekken van ongedierte, terwijl de hoarder het probleem niet ziet. Hulpverlening kan door intensieve begeleiding en therapie proberen de hoarder inzicht te geven in zijn gedrag en de gevolgen daarvan voor hem en de omgeving.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.