Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Inwoners Oldenzaal kunnen met elke hulpvraag naar Sociaal plein

Sociaal20plein20oldenzaal20artikel
sociaal plein oldenzaal 2022
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Inwoners van Oldenzaal kunnen voor elke zorg- en hulpvraag vanaf nu terecht bij het Sociaal plein in het stadhuis van Oldenzaal. Voor (gratis) hulp en ondersteuning. Of het nu gaat over gezondheid‭, ‬gezin‭, ‬relatie‭, ‬geld‭, ‬werk‭, ‬WMO, wonen‭, of ouder‭ ‬worden.


Wethouder Rob Christenhusz opende officieel het Sociaal plein Oldenzaal en stuurde de gelijknamige website eveneens de lucht in. Een reportage van Twente FM

Iedere inwoner van Oldenzaal moet die zorg krijgen die hij of zij nodig heeft. Dat is het uitgangspunt van de samenvoeging van het Maatschappelijk Plein, voor mensen met geïndiceerde zorg, en het Sociaal Team Oldenzaal. “Het leek ons goed om de professionals die in beide organisaties werken, bij elkaar te brengen, zodat we in dit kantoor kunnen bepalen wat voor de inwoner van Oldenzaal het beste is op het moment dat hij met een zorgvraag bij de gemeente aanklopt”, geeft Christenhusz aan.

Alle hulpvragen

Bij het Sociaal plein kunnen alle inwoners van Oldenzaal terecht die vragen hebben die zorg gerelateerd zijn. Die vragen kunnen overal over gaan: hulpmiddelen nodig hebben, even geen inkomen hebben en een beroep op de participatiewet moeten doen, in aanmerking willen komen voor dagbesteding. “Allerlei zorgvragen van inwoners kunnen hier gesteld worden, ook hulp waarvoor geen indicatie nodig is”, aldus Christenhusz.

De medewerkers van het Sociaal plein Oldenzaal gaan in gesprek met de inwoner over de hulpvraag, om te zien welke hulp geboden kan worden. “Moet er meteen zorg verleend worden, moet er een indicatie aangevraagd worden, of kunnen we mensen doorverwijzen naar heel veel projecten die we in Oldenzaal kennen en kan daarmee het probleem opgelost worden.”

Korte lijnen

Alice ten Dam, directeur-bestuurder van Impuls, is content met het Sociaal plein Oldenzaal. Impuls levert, evenals Wijkracht en de stichting Informele Zorg Twente, sociaal werkers om het kantoor te bemensen. “Voor Impuls heeft het Sociaal plein als meerwaarde de korte lijnen, en dat je meedenkkracht met elkaar hebt, zodat je de inwoner nog beter te woord kunt staan. Er zijn vaak situaties waarvan je je afvraagt wat de beste ondersteuning is. Juist doordat je dat nu met elkaar bespreekt kun je misschien ook voorkomen dat de hulpvraag zwaarder wordt”, aldus Ten Dam.

Sociaal domein: ruim vijftig miljoen euro

Bij de gemeente Oldenzaal gaat ruim vijftig miljoen euro om in het sociaal domein. Dat is bijna de helft van de gemeentelijke begroting.
De gemeente hoopt dat, door het instellen van één loket voor zorgvragen, sneller hulp verleend kan worden aan inwoners, zodat in het voortraject al hulp geboden kan worden en geïndexeerde en duurdere zorg minder nodig is.

Het sociaal domein is de komende vier jaar ondergebracht bij drie wethouders. Murat Yildirim is verantwoordelijk voor de WMO, Maaike Rödel heeft Jeugdzorg en Welzijnswerk in haar portefeuille en Rob Christenhusz is verantwoordelijk voor het onderdeel Werk en inkomen en de Participatiewet.

Informatie

Sociaal plein Oldenzaal is een samenwerkingsverband van de gemeente Oldenzaal, Impuls, Wijkracht, SIZ Twente, Humanitas Twente, Carintreggeland, Zorggroep Sint Maarten en Zorgfederatie Oldenzaal. Het Sociaal plein Oldenzaal is te vinden in het stadhuis, Ganzenmarkt 1, en is iedere werkdag open van 09.00 tot 12.00 uur en daarnaast op maandagavond van 17.00 tot 19.00 uur. Bellen kan ook: 0541 588100, per mail: [email protected] Meer informatie staat op de website www.sociaalpleinoldenzaal.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.