Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Informatieavond over Windpark Langeveen

Visualisatie20 Windpark20 Langeveen20vanaf20 Vasserdijk
Visualisatie windpark Langeveen
Beeld: Twente FM

LANGEVEEN – Oude Nijeweeme BV uit Langeveen en duurzaam energiebedrijf Pure Energie uit Enschede hebben een initiatief voor twee moderne windmolens nabij Langeveen: Windpark Langeveen.


De windmolens zijn beoogd ten noordoosten van Langeveen, tussen de grens met Duitsland en de Witteweg/Hardenbergerweg, vlakbij de landsgrens. Het initiatief verkeert in een pril stadium. Eerst willen Oude Nijeweeme BV en Pure Energie in gesprek met de omgeving. Daarom houden zij een informatieavond op 24 mei 2022.

Oude Nijeweeme BV en Pure Energie gaan uit van moderne windmolens: een ashoogte van circa 160 meter en een rotordiameter van circa 160 meter. Daarmee is de tiphoogte circa 240 meter. Nader onderzoek wijst uit hoe groot de windmolens exact worden, maar ze krijgen zeer waarschijnlijk dergelijke afmetingen. ''Grotere windmolens wekken meer duurzame elektriciteit op. Als de wieken twee keer zo lang worden, wekt een windmolen vier keer zoveel op", aldus de bedrijven.
"De verwachte opbrengst van de twee beoogde windmolens van Windpark Langeveen samen is circa 40 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar. Daarmee kan Windpark Langeveen circa 46 procent van het totale elektriciteitsgebruik in de gemeente Tubbergen duurzaam opwekken."

Stand van zaken en informatieavond

Het idee voor Windpark Langeveen verkeert in een pril stadium. Er lopen nog geen formele procedures om een vergunning hiervoor te verkrijgen. Eerst gaan Oude Nijeweeme BV en Pure Energie graag met de omgeving in gesprek. Daarom wordt er een informatieavond gehouden. Iedereen die hier in geïnteresseerd is, is welkom. Deze informatieavond is op 24 mei 2022, aanvang 19.30 uur in café-restaurant Waaijer, Hardenbergerweg 275, Langeveen.

Omgevingsraad en gedetailleerd plan

Om het windpark te kunnen realiseren, is er een omgevingsvergunning nodig. Om deze vergunning te kunnen aanvragen, is een gedetailleerd plan nodig. In dat plan staat onder andere waar de windmolens komen, hoe groot ze worden en of er wordt voldaan aan regelgeving – onder andere voor geluid, slagschaduw en natuur.
Graag betrekken de initiatiefnemers omwonenden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere geïnteresseerden bij het maken van dit plan. "De onderzoeken die worden gedaan voor het plan geven veel inzicht in wat het betekent voor de omgeving als de windmolens er staan. Ook horen de initiatiefnemers graag wat aandachtpunten zijn vanuit de omgeving. Er kan dan worden onderzocht of daar in het plan rekening mee kan worden gehouden", aldus de initiatiefnemers.
Daarom stellen zij voor een omgevingsraad in te richten. Daaraan kunnen omwonenden, bedrijven en maatschappelijke organisaties deelnemen. Samen met de omgevingsraad kan het plan worden besproken en andere onderwerpen waar de leden het over willen hebben. Wie hierin geïnteresseerd is, kan contact opnemen via [email protected].

Mee-investeren en omgevingsfonds

Inwoners uit de omgeving kunnen mee-investeren en zo gezamenlijk eigenaar worden van 25 procent van Windpark Langeveen. "Het is in Nederland gebruikelijk hiervoor een coöperatie op te richten. Deze coöperatie kan samen met Oude Nijeweeme en Pure Energie de derde initiatiefnemer van het windpark worden en voor 25 procent eigenaar worden van het windpark. Via de coöperatie kunnen inwoners dan mee-investeren in het windpark en zo voordeel behalen op hun persoonlijke investering."
Gebruikelijk bij deze vorm van financiële participatie is dat tevens een deel van het rendement van het coöperatieve deel van het windpark wordt besteed aan bijvoorbeeld nieuwe projecten waar in de omgeving behoefte aan is. Daarover beslissen dan de leden van de coöperatie. "Hoe dit precies wordt vormgegeven in Windpark Langeveen, moet nog worden uitgewerkt. Verder komt er een omgevingsfonds dat 15 jaar lang wordt gevuld met een deel van de opbrengsten van het windpark (0,50 euro per geproduceerde MWh). Als de beoogde moderne windmolens worden gerealiseerd, is de indicatie op dit moment dat via dit omgevingsfonds circa 20.000 euro per jaar beschikbaar is." De initiatiefnemers bespreken graag met de omgeving – bijvoorbeeld via de omgevingsraad - waarvoor dit fonds kan worden ingezet.

Op de website www.windparklangeveen.nl staat meer informatie. Ook kan iedereen die wil zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief over Windpark Langeveen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.