De gemeente Tubbergen is één van de gemeenten in Noordoost Twente die onderzoekt hoe er meer met biogas gewerkt kan worden. Minder gas verbruiken of overgaan op elektrisch, liefst ook groen. “Dat is een reden dat wij in Noordoost Twente gaan onderzoeken hoe we met biogas verder kunnen werken”, geeft Volmerink aan.
Als voorbeeld noemt hij coöperatie IJskoud in Noord-Deurningen, waar melkveehouders biogas winnen uit koeienmest en dat leveren aan meerdere afnemers. “Gas uit mest van boerenbedrijven van het Twentse platteland. Gewoon groen gas, gemaakt uit koeienpoep. Daar gaan we het komende halfjaar aan werken. We gaan onderzoeken hoe we dat nog beter weg kunnen zetten.”
Rechtstreeks op aardgasnetwerk
Een groot voordeel is dat dit biogas rechtstreeks op het aardgasnetwerk geleverd kan worden. “Je kunt het bijmengen, en dan heb je minder fossiel gas nodig. Dit is een mooie, nieuwe en veelbelovende ontwikkeling.”
In de gemeente Tubbergen doet inmiddels een klein aantal boeren mee aan dit project. Zo levert één van deze agrarische bedrijven biogas aan de schoollocatie Canisius van Stichting Carmelcollege en sportcentrum de Vlaskoel.
Gasrotonde door Noordoost Twente
Wat Volmerink betreft zouden deze leveringen uitgebreid moeten kunnen worden. “Wij willen een soort gasrotonde aanleggen, een leidingnetwerk door heel Noordoost Twente, waar iedereen op aan kan sluiten om gas af te nemen. De agrariërs kunnen dan rechtstreeks leveren op het aardgasnetwerk, zodat zij niet afhankelijk zijn van één afnemer, en dus minder kwetsbaar zijn”, aldus Volmerink.
De gemeente Tubbergen zet zich daar samen met de gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal voor in. “We verwachten dat de komende maanden weer een nieuwe groep boeren subsidie aanvraagt voor de productie van biogas. Dit project heeft niet alleen de interesse gewekt van het ministerie, maar ook van de boeren zelf.”